вівторок, 23 листопада 2010 05:00

На облік стали 20 тисяч українців із вірусом імунодефіциту

Національна конференція щодо ВІЛ/СНІДу, яку минулого тижня проводили у столичному "Президент Готелі", провалилася. Про це заявив директор департаменту комунікації "Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ/СНІД", Дмитро Шеренбей, 33 роки.

— Конференція називалася "Разом за кожне життя". Але разом були тільки лікарі, пацієнти, учителі, громадські діячі, але не представники влади, — каже Дмитро Шеренбей. — Приїхали близько 600 осіб з усіх областей. Але люди, які живуть із ВІЛ/СНІДом, і так спілкуються між собою. Натомість президент, прем'єр-міністр і представники міністерств запрошення проігнорували. Не було ні міністра охорони здоров'я Зіновія Митника, ні міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Равіля Сафіулліна, ні голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтеєвої.

На проведення конференції недержавні фонди витратили 1,7 мільйона гривень. Це дорога ціна для побачення, якщо ні в кого спитати, чому із заявлених 6 мільярдів гривень на національну програму подолання епідемії затвердили лише 3, а фінансують її взагалі наполовину.

Януковичу, Азарову, Митнику та решті треба злітати в одну з африканських країн, де половина дітей народжуються з ВІЛ, а люди не доживають до 25 років. Нехай подивляться, яким може бути наше майбутнє. Цього року на облік стали 20 тисяч українців із вірусом імунодефіциту. Загалом хворіють 360 тисяч, чверть потребують лікування, а через брак коштів ліки отримують лише 17 тисяч. Решта зависли між життям і смертю. Якщо у країні  буде понад 2 відсотки ВІЛ-позитивних, епідемію не зупинити. До точки неповернення нам залишилося 0,3 процента.

— У моїх рідних Черкасах немає ліків для ВІЛ-позитивних дітей, — заявив на конференції активіст мережі Дмитро Андрейченко. — Матері на око ламають пігулку для дорослих, щоб дати її маляті. Але представниця міністерського комітету з питань протидії ВІЛ/СНІД Світлана Черенько збрехала нам із трибуни, що жодна людина в Україні не померла через відсутність ліків.

Зараз ви читаєте новину «На облік стали 20 тисяч українців із вірусом імунодефіциту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі