четвер, 19 квітня 2012 05:30

"На гектарі матимете 100 тисяч чистого прибутку"

Автор: фото надане Володимиром Бондаренком
  Володимир Бондаренко: ”За рік-два Україна себе забезпечуватиме і яблуками, і грушами
Володимир Бондаренко: ”За рік-два Україна себе забезпечуватиме і яблуками, і грушами

Під час морозів минулої зими вимерз не лише цвіт персика, а й частина дерев. Урожаю цієї культури чекати не слід, розповідає агроном фермерського господарства "Степок" у Черкаській області 56-річний Володимир Бондаренко. Також цього року не вродять абрикоси, хоча вони постраждали від морозу менше.

— Добре пережили зиму яблуні та груші, що районовані, тобто виведені для нашого клімату, — каже агроном. — Зокрема, груші Золотобородська, Ноябрська, Бере київська зимова і навіть кримської селекції Таврійська. Яблука Ренет, Семеренка, Ґолден — у доброму стані. А от Чемпіон відсотків 10 урожаю втратив. Торік цей сорт вродив, тому дерева увійшли в зиму ослабленими. Сорти винограду, зокрема Аркадія, Кеша, Лора, вижили лише там, де їх прикопували.

Останні п'ять років держава допомагає садівництву фінансово. Наскільки це відчутно?

— Думаю, за рік-два Україна себе забезпечуватиме і яблуками, і грушами. У багатьох районах Черкаської області останні роки закладені десятки гектарів нових садів. Молоді  плодоносять максимально й дають прибутки десь на четвертий-п'ятий рік. Хто займається садівництвом понад чотири-п'ять років, уже придбав невеликі холодильники, техніку. У мене вже 3 гектари яблуневого саду. Почав з одного 2005-го. Минулого року кожен гектар дав по 60 тонн. Придбав з урожаю трактор. Тепер планую купити невелику холодильну установку.

Наскільки ця справа прибуткова?

— Це хороший бізнес. Гектар саду дає мінімум 50 тонн яблук. Осінню до садівників приїжджали оптовики й купували по 4 гривні за кілограм. Тобто виручка з того ж гектара склала 200 тисяч гривень. Хай витратиш на добрива, полив, найманих працівників, податки максимум половину, то 100 тисяч матимеш чистого прибутку. При укладанні договору з обласним управлінням сільського господарства держава відшкодовує затрати на придбання саджанців.

Садівництвом раджу зайнятися тим, хто сидить у селі без роботи. Якщо в людей є паї, їх можна використати під цю справу.

Що заважає Україні стати експортером фруктів?

— Садівництво розвивається повільно через кілька причин. По-перше, сучасні сади потребують постійного й висококваліфікованого догляду. А спеціалістів катастрофічно не вистачає. Я, приміром, маю свій сад і мене наймають інші господарі. Треба вміти грамотно сформувати сад, обрізати деревця, обробити від хвороб, шкідників. Визначити, яких поживних речовин не вистачає рослинам, чого занадто багато. По-друге, лише останні роки фермери пішли в цю галузь. Тобто вона досить нова й треба якийсь час, щоб господарники розвинулися, закупили техніку, холодильники.

Як вирішити проблему зі збереженням й реалізацією врожаю?

— Для мене це зараз найболючіше питання. Я здавав восени яблука в Києві по 4 гривні, хоча зараз можна було б продавати на базарі по 10-12 гривень чи здати по 8. Але мені немає де їх зберігати. І так у більшості садівників. Нещодавно цікавився — холодильна установка на 10 тонн коштує 28 тисяч гривень. Приміщення вдома є, треба утеплити стіни. З урожаю думаю придбати. Кілька колег уже мають такі холодильники. Задоволені, планують придбати потужніші.

Зараз ви читаєте новину «"На гектарі матимете 100 тисяч чистого прибутку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі