середа, 05 грудня 2012 07:15

Мовчання влади свідчить про її цілковиту розгубленість

Рада суддів України закликала організаторів та учасників акції "Волю Павліченкам!" припинити проведення масових протестів і не тиснути на суд. Це тягне за собою юридичну відповідальність, попереджають судді протестувальників, більшість із яких є футбольними фанатами. Нагадаю, масові виступи почалися з того, що батька та сина Павліченків посадили на великі терміни за нібито вбивство судді, який своїм рішенням позбавив їх житла.

Українські чиновники загалом і судді зокрема давно усвідомлюють себе державним станом, відокремленим від решти людей. Тому судді забули, що їхнє свавілля обурило не фанатів, а громадян. Тих громадян, які формують народ і який є єдиним джерелом влади. Які за своїми податками утримують цих суддів, що так хочуть бути незалежними від народу. Оця незалежність від громадян і відчувається у зверненні суддів.

Якщо хтось вважає, що це протест групи "окремих представників", а не суспільства, хай замовить незалежний соціологічний вимір ставлення українців до судової гілки влади. Але влада думкою народу ніколи особливо не цікавилася. Бо думка нижчого стану для державної аристократії не указ.

В Україні з народом традиційно заграє опозиція. Перебуваючи серед опозиціонерів, "регіонал" Нестор Шуфрич пропонував запровадити прямі вибори суддів. Це єдиний спосіб забезпечити їх справжню незалежність від влади і нормальну мотивацію як слуг народу. Тобто суддівське свавілля неможливо викорінити без прямих виборів суддів усіх рівнів. Цілком природно, що Партія регіонів забула про це, прийшовши до влади, — не для цього ж приходили.

З політичної точки зору акція "Свободу Павліченкам!" схожа на народну обкатку нової форми Майдану, але без політиків, лідерів, олігархів.

Яка причина масовості акцій? У розумінні того, що завтра коток судового свавілля може розчавити кожного. Усвідомлення, що за димовою завісою протистояння влади й опозиції народжується нове суспільство, де простим людям та їхнім дітям відведена роль безправного бидла. Тож народ вийшов захищати не Павліченків, а себе.

Мовчання влади свідчить про її цілковиту розгубленість. Їй нічого протиставити справжньому Майдану, який не проплачений олігархами. І хоч зараз у руху нема політичних вимог, є відчуття, що вони можуть швидко з'явитися, щойно проти учасників акції застосують силу.

Хочеться сподіватися, що новій формі Майдану вдасться й далі дистанціюватися від політиків. Зосередитися на конкретних вимогах, а не на абстрактній "боротьбі з системою". Вдасться не втягнутися у внутрішні чвари "східняків" та "западенців", до чого, безумовно, провокуватимуть. Водночас протистояти провокаторам, які закликатимуть до силової конфронтації.

Зараз ви читаєте новину «Мовчання влади свідчить про її цілковиту розгубленість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі