пʼятниця, 28 грудня 2012 07:45

Модним буде смугастий і картатий одяг

Віталій Капранов, 45 років, письменник, книговидавець:

— Рік буде одним із найгірших для українського книговидання. Деградує книготорговельна мережа. На ринок активно заходять польські та російські компанії. Останні торгуватимуть перш за все російськими і російськомовними книжками. Обсяги реалізації українських видавців упадуть на 20-25 відсотків. Це буде жах, з якого нема виходу, бо в державі — криза. Не обов'язково книжки різко подорожчають. Просто їх буде ніде купити. Книгарні й далі закриваються. Вони переважно збиткові, окупні можна перелічити на пальцях.

Українські письменники друкуватимуться, але впадуть наклади. Менше видаватимуть новачків. Більше орієнтуватимуться на іменитих із прицілом на масового читача. Таким чином, деградація книговидання нагадуватиме кінець 1990-х.

Оксана Караванська, 46 років, дизайнер:

— Мода повернеться до мінімалізму. Будуть актуальні чисті яскраві відкриті кольори: блакитний, синій, помаранчевий, червоний, насичений рожевий. Їх можна змішувати між собою. Хоча раніше поєднання того ж червоного і помаранчевого вважали вульгарним. Буде модним одяг із геометричним малюнком, у смужку чи клітинку.

Віктор Громовий, 49 років, експерт з освітньої політики:

— В освіті очікувати суттєвих змін не варто, бо міністр Дмитро Табачник продовжуватиме попередню політику. Далі зачинятимуть сільські школи, у яких не вистачає дітей. Те саме буде з університетами, яких у нас більше, ніж у Європі. Основна маса освітян залишатиметься консервативними, байдужими, затурканими. Зверху "спускатимуть" навчальні плани, а знизу йтимуть гарні звіти. З такою школою діти не будуть готові до реального життя. Більше придатним до нього є веселий трієчник, який усім цікавиться, ніж відмінник, який пасивно дозволяє вчителеві закачати собі в голову обов'язковий непотріб.

Ольга СтельмашевсЬка, 41 рік, директор піар-компанії "Дель Арте":

— Прогнози оптимістичні — якщо не введуть новий драконівський закон про гастрольні збори. Україна добре себе зарекомендувала перед світовими зірками. Наступного року до нас завітають "Депеш Мод", Джо Кокер, Хуліо Іглесіас, Адам Ламберт, Ванеса Мей, якої тут не було 14 років. Нарешті доїде симфонічний оркестр "Янні".

Українські виконавці за кордоном виступатимуть мало. На міжнародні фестивалі виїжджатимуть лише колективи, які подобаються "червоним директорам" — дитячі або аматори-шароварники.

Максим Саваневський, 35 років, засновник та керівник інтернет-видання "Вочерз":

— Стане зрозуміло, чи вигідно просувати бізнес-проекти, товари та послуги через соціальні мережі — "ВКонтакте", "Фейсбук". Їхнім власникам постійно доведеться вигадувати щось нове, щоб утримати аудиторію.

Українці все більше купуватимуть смартфони. Вони не дорогі і дозволяють виходити в інтернет. Стрімко розвиватиметься ринок електронних книжок. Відкриватимуться представництва зарубіжних компаній. У Європі зараз криза, тож у нас шукатимуть дешеву робочу силу.

Анатолій Шведов, 64 роки, старший науковий співробітник Інституту ядерних досліджень:

— Від світової науки можна очікувати успіхів у астрофізиці та біофізиці, дослідженні людського тіла. Енергетики працюватимуть над механізмом перетворення термоядерної енергії в електричну.

В Україні великих перспектив не проглядається. Вище "рівня Табачника" не стрибнемо. І справа не тільки в грошах. Ми не вміємо продавати себе світу. Наприклад, маємо дослідницьку станцію в Антарктиді. Але які там проводять дослідження, світовій науковій громаді невідомо.

Леонід Шубін, 53 роки, технічний директор "Автоакадемії водійської майстерності":

— Українці купуватимуть машини вітчизняного виробництва — "деу", "чері". Їх вистачає для пересування містом. Але авторинок не пожвавиться. Держава лататиме діри бюджету, в тому числі і за рахунок автомобілістів, вводячи всілякі "реєстрації", "збори".

На 20 порядних водіїв завжди трапляється один божевільний. Так буде і наступного року. Але мода на якісне водіння європейського зразка в Україні вже прищеплена. Далі вона переважатиме.

Зараз ви читаєте новину «Модним буде смугастий і картатий одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі