вівторок, 23 січня 2007 15:47

Між президентом і коаліцією розпочинається справжня війна

Після повторного вето президента Віктора Ющенка на Закон про Кабінет Міністрів холодна війна між президентською та коаліційною командами наблизилася до межі, за якою розпочинаються справжні бойові дії.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз надіслав Ющенкові листа, в якому пригрозив підписати закон власноруч. Тобто надати йому чинності без візи президента. Про подібний сценарій заявили й соратники спікера по антикризовій коаліції — перший віце-прем"єр-міністр Микола Азаров та перший заступник спікера, комуніст Адам Мартинюк.

— Із цього можна дійти висновку, що на Мороза серйозно тиснуть, — каже колишній нардеп Олег Зарубінський, 43 роки. — Сам він, очевидно, підписувати не надто хоче. Бо розуміє, що в разі зміцнення стосунків між Тимошенко та Януковичем залишиться якщо не третім зайвим, то без своєї золотої акції. Але, швидше, Мороз таки підпише закон.

Щоправда, Мукачівський місьрайонний суд заборонив спікеру підписувати закон. На що вчора Мороз несподівано заявив, що це й не потрібно: мовляв, його підпис і так стоїть під направленим до президента документом. Тому для набуття законом чинності його досить буде просто оприлюднити.

Ситуація дещо комічна, але ясно одне. Підпише Мороз закон про Кабмін чи просто його опублікує — у будь-якому разі владний хаос сягне нового рівня. Президентська команда вважатиме закон нечинним. Антикризова коаліція — навпаки. Так триватиме до рішення Конституційного суду.

— До цього перевага буде на боці урядової сторони, — зазначає голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, 36 років. —  Підписання закону Морозом або оприлюднення його стане важливим сигналом для суспільства й бюрократичних груп, які завжди орієнтуються на сильнішого. Усі ще раз побачать, що президент усе більше втрачає владу.

Звичайно, для антикризової коаліції та Блоку Юлії Тимошенко не є проблемою подолати вето президента ще раз. Але для антикризовиків ситуація дещо пікантна. Адже той-таки Олександр Мороз уже встиг заявити, що закон про опозицію коаліція Юлії Тимошенко замість закону про Кабмін не обіцяла. Очевидно, БЮТ це врахує.

— Важко уявити, якими можуть бути нові вимоги БЮТу, — зауважує Олесь Доній. — Це і подолання вірогідного вето на закон, що запроваджує імперативний мандат, і підтримка закону про опозицію в другому читанні.

Отже, найімовірніше холодна війна переросте таки в гарячий конфлікт. Сторони остаточно втратять довіру одна до одної, їхні відносини стануть постійним обміном дрібними уколами й серйознішими ударами.

— Є всі умови для подальшого загострення, — каже Олег Зарубінський. — Цей конфлікт має системний глибинний характер. Його ключовою причиною є повна невідповідність нинішнього складу Верховної Ради волевиявленню людей 26 березня 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Між президентом і коаліцією розпочинається справжня війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі