четвер, 04 лютого 2010 19:51

Митний союз призупинив імпорт коньяку

Імпортери алкогольної продукції в Росію, Білорусь і Казахстан не можуть розмитнити українські вина і коньяки. За правилами Митного союзу, в який три країни об"єдналися з 1 січня, імпортерам слід отримати ліцензії на ці види продукції в російському Міністерстві промисловості й торгівлі, але чиновники виявилися неготовими до нововведення.

— Російські імпортери не можуть довезти наші вина і коньяки до прилавків крамниць, — каже 50-річний Володимир Демчак, директор українського Союзу оптовиків і виробників алкоголю й тютюну. — На кордоні зупинилися десятки машин з алкоголем. Як завжди, бюрократична машина виявилася неповороткою. Спочатку ввели ліцензування, а потім вирішили, що за видачу ліцензії треба платити держмито, а не збір, як було раніше. Потрібно видати десятки тисяч ліцензій лише в Центральному федеральному округу, який межує з Україною. У вигіднішій ситуації виявилися постачальники горілки, оскільки вони і раніше отримували ліцензії в Мінпромторзі.

Торік Україна експортувала в Росію 37,3 тис. дкл коньяку і близько 900 тис. дкл вина із вироблених 3,3 млн і 20,7 млн дкл відповідно.

— Обсяги поставок у Росію невеликі, але для нас важливий кожен відсоток. Адже тепер купівельна спроможність українського населення впала, вина і коньяків у нас споживають усе менше, — продовжує Володимир Демчак. — Схожа ситуація була кілька років тому, коли росіяни запровадили ліцензії на горілчані вироби. Сподіваюся, найближчим часом усе владнається.

У вигіднішій ситуації виявилися постачальники горілки

Імпортери вина й коньяку написали лист російському прем"єр-міністрові Володимиру Путіну. За його вказівкою в Мінпромторзі почали видавати разові ліцензії на імпорт вина, а митниця поволі пропускає товари на територію Росії за умови, що імпортери не пустять їх у продаж до набуття всіх необхідних документів.

У Митний союз Росія, Білорусь і Казахстан об"єдналися для тіснішої економічної співпраці. Російський Інститут народногосподарського прогнозування минулого листопада оцінив ефект від створення такого союзу в $400 млрд. Скептики додають, що Митний союз є швидше політичним, ніж економічним об"єднанням.

Зараз ви читаєте новину «Митний союз призупинив імпорт коньяку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі