пʼятниця, 05 листопада 2010 07:12

Місцеві вибори виявилися далекими від демократії

"Вибори до органів місцевої влади в Україні, що відбулися 31 жовтня, не відповідали повною мірою стандартам Ради Європи", — кажуть спостерігачі та низка опозиційних партій. "Найбруднішим за всі роки незалежності країни" вважає виборчий процес представник Венеціанської комісії. Це підтверджують тотальні підтасовки, зафіксовані в Криму, та події на виборах мера Харкова.

"Ми вважаємо ці вибори такими, що відбулися нечесно з великими системними фальсифікаціями та з порушенням фундаментального права громадян України на вільне волевиявлення. З нами погоджуються 59 відсотків громадян України, які, за даними міжнародної організації IFES, вважають вибори сфальшованими і саме тому на них просто не з'явилися", — наголошують у спільній заяві партії "Батьківщина", "Реформи і порядок" Народний рух України, "Народна самооборона", Партія захисників Вітчизни, "Українська платформа", "За Україну!", "Громадянська позиція" та "Собор".

Глава делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Тьорнстрьом наголосила:

— Ті, хто ухвалив закон, що уможливив політично незбалансовані склади виборчих комісій та сприяв скасуванню реєстрації кандидатів в останню мить перед виборами, мали б визнати, що голосування не відповідало всім вимогам європейських стандартів про чесні, прозорі і професіонально організовані вибори.

Подібна точка зору викладена в заяві уряду США щодо місцевих виборів в Україні:  "Джерелом проблем у день голосування спостерігачі та міжнародні експерти називають закон України про вибори, ухвалений у липні". Уряд США також відзначає, що повідомлення від спостерігачів вказують: місцеві вибори в Україні не відповідали належному рівню відкритості і чесності.

Фальсифікація виборів із боку влади охоплювала всі етапи виборчої кампанії — заявляють опозиціонери. Вони наводять "Звіт про масові порушення у виборчій кампанії", складений за повідомленнями спостерігачів, громадських організацій, засобів масової інформації та штабів партій. Із них, зокрема, випливає, що фальсифікація починалася з ухвалення владою нового виборчого закону, який дозволив зробити виборчі комісії повністю підконтрольними адміністрації Віктора Януковича.

Громадянська мережа ОПОРА у своєму дослідженні зафіксувала: "В усіх областях домінуюче представництво мають три партії парламентської більшості — Партія регіонів, Народна партія, Комуністична партія України". Так само під контролем партій влади опинився і "керівний склад значної кількості комісій".

Тільки через застосування шахрайської технології створення "клонів" партійних осередків опозиційної "Батьківщини" 4 млн 123 тис. виборців (11,3% від загальної кількості) були позбавлені права вільного вибору. Саме стільки людей живуть в областях та районах, де справжні осередки "Батьківщини" не були допущені до участі у виборах.

Опозиціонери наголошують, що мають тисячі задокументованих доказів таких порушень, як підписання дільничними комісіями підсумкових протоколів ще до початку голосування, численні випадки наявності у комісій великої кількості зайвих бюлетенів, "вкидання" бюлетенів у скриньки та на столи для підрахунку голосів тощо.


Зазначимо, що не всі політичні сили, які під час виборів активно скаржилися на масові фальсифікації, приєдналися до цієї спільної оцінки.

"Фронт змін" Арсенія Яценюка, спостерігачі якого склали довжелезний список серйозних порушень по всій Україні, раптом вирішив вважати, що "місцеві вибори в Україні загалом відбулися демократично". Подібне заявила і "Свобода" Олега Тягнибока. І це при тому, що тотальні фальсифікації на цих виборах помітили навіть соратники Партії регіонів — комуністи.

Кримський лідер КПУ Леонід Грач, зокрема, каже:

— Усі партії заявляють про фальсифікації, крім самої Партії регіонів — бо вона і робила цю фальсифікацію. Фальсифікація в Криму брудніша, цинічніша, можливо, ніж в інших регіонах. Для цього ж спеціально Віктор Федорович прислав свого гауляйтера Джарти, свого дружка, аби домогтися в Криму "любові" більше, ніж у Донецьку.

Сумну конкуренцію масштабові фальсифікацій в Криму може скласти ситуація з виборами мера Харкова. За цю посаду боролися кандидат від опозиційної "Батьківщини" Арсен Аваков та кандидат від правлячої Партії регіонів Геннадій Кернес. За екзит-полом GFK, переміг Аваков: він набрав 34,7% голосів — майже на 4% більше, ніж Кернес. Став Аваков переможцем і за даними студії Савіка Шустера. Як повідомляє "Українська правда", Кернес особисто намагався натиснути на Шустера, щоб той не оприлюднював цієї інформації.

Тож у Харкові, на дільницях, де лідерство Авакова було очевидне, почалися затримки підрахунку голосів та зросла кількість "недійсних" бюлетенів. Міський тервиборчком всіляко гальмував підрахунки: члени дільничних комісій мусили годинами стояти в черзі, аби здати бюлетені і протоколи. Із багатьох дільниць бюлетені надходили в ушкоджених, розірваних упаковках. Протоколи переписувалися неодноразово — вже на території тервиборчкому. Факти цих порушень підтверджені численними актами, фото- і відеозйомкою.

Тим часом спостерігачі фіксували підміну результатів голосування на користь кандидата від "Регіонів". У міськвиборчкомі "неочікувано" згорів комп'ютер із результатами голосування. За словами представника "Батьківщини", таким чином Партія регіонів "спалювала за собою мости" після масових фальсифікацій. Офіційні результати затримувалися, а голова облдержадміністрації Михайло Добкін уже оголосив перемогу Кернеса. Між тим представники Авакова подали заяву щодо перерахунку голосів щонайменше на 56 виборчих дільницях.

Підбиваючи перші підсумки виборів, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук зазначила: перебіг кампанії ставить під загрозу міжнародний імідж держави. За її словами, "абсолютно зрозуміло, що такі процеси не можуть проходити у демократичній країні. Це — найбрудніший виборчий процес за всі роки незалежності України". Ставнійчук наголосила: "Виборчий закон не забезпечує прозоре волевиявлення громадян. Він не створює умов для рівних конкурентних виборів, а відтак не дає можливості, навіть у разі скоєння суттєвих порушень, визнавати вибори недійсними".

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори виявилися далекими від демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі