пʼятниця, 22 березня 2019 06:15

"Ми розробили план створення двох мільйонів робочих місць і зростання зарплати до 700 євро"

Кандидат у президенти України Анатолій Гриценко 15 березня із робочим візитом відвідав Полтавщину. Він зустрівся із працівниками заводу "Ампер" у Кременчуці, в Полтаві відповів на запитання журналістів.

Коментуючи об'єднання довкола нього, як єдиного кандидата від демократичної опозиції, подякував за державницьку позицію і розповів про плани команди.

— Хочу подякувати за державницьку позицію Андрієві Садовому та Дмитрові Добродомову. За те, що приєдналися до нашої команди і зняли свої кандидатури в передвиборчій гонці. Так само раніше зробили Віктор Чумак, Микола Катеринчук, Микола Томенко, Єгор Фірсов, Мустафа Найєм і багато інших, — каже Анатолій Гриценко. — Підемо об'єднаною командою до перемоги. Візьмемося за відповідальну справу, щоб змінити Україну. Люди хочуть бачити, що наступний президент розуміє проблеми, якими живе країна, родина. Що він показує переконливі шляхи й команду, з якою це зробить.

У Полтаві Анатолій Гриценко вкотре запропонував конкурентам прийти на відкриті дебати і представити кожен пункт своєї програми. Але не дебатами єдиними. Також лідер "Громадянської позиції" пропонує суперникам пройти поліграф.

— Чесно — значить чесно. Коли спитають про приховані офшори чи використання службового становища при владі — моя рука лежатиме спокійно. А руки багатьох кандидатів затрясуться. Бо віра і мародерство не поєднуються.

Дебатувати Анатолій Гриценко готовий разом із командою. Нагадаємо, що він єдиний з усіх кандидатів представив тих, хто обійме ключові пости в державі за його президентства. Йдеться про голову СБУ — Віктор Трепак і НБУ — це Олександр Савченко, міністра оборони — Іван Апаршин, міністр закордонних справ — Світлана Заліщук і керівник ГПУ — Давид ­Сакварелідзе. До речі, його представлення відбулося за тиждень до візиту в Полтаву. На запитання про його кандидатуру відповів наступне:

— Це людина, яка проявила рішучість і нетерпимість до корупції і точно знає, що робити із розслідуванням розкрадань в армії. Має досвід роботи в прокуратурі в Грузії та Україні. Я впевнений, що в межах закону Давид Сакварелідзе підніме довіру до генпрокуратури, зробить ставку на професіоналів, які працюватимуть чесно.

Економіка — в основі програми Анатолія Гриценка. Зауважимо, що економічний блок програми він розробив разом із підприємцями, представниками Української ради бізнесу. Також мав консультації з Федерацією роботодавців України.

— Тільки правильна економічна політика наведе лад у медицині, освіті, науці, культурі, армії, безпеці. Попрацювавши з промисловими асоціаціями, ми чітко вийшли на план дій, який створює нові можливості для підприємців. Він руйнує монополістів і олігархат, дає можливість бізнесу працювати спокійно і чесно сплачувати податки, а державі розподіляти їх під контролем преси і громадськості. Наш план дій передбачає створення двох мільйонів нових технологічних робочих місць у промисловості й аграрному секторі. Передбачаємо зростання економіки на рівні 10 відсотків щороку. Плануємо середню зарплату до 700 євро, пенсію — до 200 євро.

Підприємці готові платити такі зарплати. Але тоді, коли у країні можна буде працювати прозоро, по-чесному. Тобто, платити прозорий податок, а не носити хабарі чи не в кожну державну інстанцію. Тоді за рахунок цих коштів можна буде підняти зарплати.

— Підприємці мені кажуть: "Ми вас підтримаємо, якщо гарантуєте, що чиновники не оббиратимуть нас на кожному кроці. Тоді ці гроші підуть у фонд зарплати". Я це гарантую. Наш план передбачає руйнацію корупційних схем.

За підрахунками команди Гриценка та представників Української ради бізнесу, нині щороку корупціонери виводять із бюджету до 400 мільярдів гривень. Тому один із чільних пунктів програми Гриценка — це боротьба з корупційними схемами. У планах — перевіряти чиновників на поліграфі та провокувати хабарем. Ці ініціативи він пропонує закріпити законодавчо, щоб відповідальність наставала одразу, щойно факт корупції зафіксує внутрішня безпека. Таку практику раніше Анатолій Гриценко проводив, перебуваючи на чолі Міноборони:

— Я демонстрував це на посту міністра оборони. Робочий день починався з даних розвідки і звіту військової служби правопорядку. Як тільки там були правопорушення, які виходили на мій рівень, а це до полковника включно, я одразу приймав жорсткі рішення за корупційні діяння. Звільняв без пенсії і передавав матеріали в прокуратуру. Офіцери, які служили зі мною, це підтвердять. Таким способом протягом 3 годин звільнив командувача сухопутних військ, командира корпусу, керівника департаменту, заступника міністра. Не прикриватиму членів партії чи коаліції. Всі мають відповідати перед законом.

При цьому відбиратиме людей на посади виключно за принципом трьох "П".

— Щоб убезпечити країну від таких ганебних випадків, потрібен жорсткий відбір при призначенні на посаду. Параметри: професійність, порядність, патріотизм.

Примусовий призов скасують. Натомість Україна матиме високопрофесійну контрактну армію.

— Примус — це насилля, фальш, непрофесійність. Оборона базуватиметься на трьох складових. Перша — контрактна армія з гідною зарплатою. На лінії розмежування — від тисячі доларів, спецназ — так само. Друга складова — резерв у постійній готовності. Військовослужбовці, які відслужили, будуть у цивільному секторі, але добровільно за контрактом їх закріплять за військовими частинами. У разі небезпеки одразу займуть місце в строю. Підготовку проходитимуть раз на рік три-чотири тижні в своїй частині. Третя складова — територіальна оборона. До неї задіють тих, хто пройшов бойові вишколи, але не хочуть носити форму щодня. За необхідності візьмуть зброю і захистять свою територію. Там, де знають кожну стежку.

Щодо повернення окупованих територій, то це можна зробити протягом одного президентського терміну. Але виключно на українських умовах — під нашу юрисдикцію і наш прапор, переконаний Анатолій Гриценко. І перші кроки вже напрацьовані.

— Торік я був долучений до непублічної розробки плану дій в чотиристоронньому форматі. Він передбачає повернення Україні меж міжнародних кордонів станом на лютий 2014 року, включаючи Крим. Наш двоетапний план передбачає деокупацію Донбасу та Криму.

Відповідаючи на запитання щодо підтримки зарубіжних партнерів, Анатолій Гриценко зауважив:

— Партнери діятимуть тоді, коли діятимемо ми. У грудні президент Литви Даля Грибаускайте оголосила санкції тим, хто захопив у полон 24 наших моряків. А Україна — не оголосила санкцій. А натомість — мала б це зробити першою.

Ще один лакмусовий папірець для зарубіжних партнерів — це вибори президента, які відбудуться 31 березня. Нині, на жаль, є всі передумови для фальсифікацій. Головне завдання — їх не допустити, каже Гриценко й додає, що його команда боротиметься за чесні вибори і кожен голос.

— Несправедливі вибори можуть спричинити соціальний вибух. Зарубіжні партнери від виборів очікують того ж, що і ми. Щоб пройшли спокійно і завершилися легітимним обранням президента, який спиратиметься на підтримку людей і триматиме слово перед закордонними союзниками, — говорить Анатолій Гриценко.

Гриценко вісім років працював викладачем

Анатолій Гриценко народився в селі Багачівка Звенигородського району на Черкащині. Потім сім'я переїхала до шахтарського міста Ватутіне. Служив у стройових частинах. Вісім років працював викладачем, згодом — на штабних посадах у Міноборони. Із грудня 1999-го — президент Центру Разумкова. З 4 лютого 2005 року по 18 грудня 2007-го був міністром оборони України.

Кандидат технічних наук. Викладає політологію в Києво-Могилянській академії. У шлюбі вдруге. Дружина Юлія Мостова є головним редактором газети "Дзеркало тижня. Україна". Мають чотирьох дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Ми розробили план створення двох мільйонів робочих місць і зростання зарплати до 700 євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі