понеділок, 02 листопада 2009 19:54

Мешканці багатоповерхівок можуть приватизувати землю біля будинку

"Я живу в багатоквартирному будинку в мікрорайоні Поділля. Біля дому запланована дитяча площадка. Але останнім часом сусіди стали говорити, що на ній мають побудувати перукарню. Юристи порадили нам зібратися і приватизувати землю. Який порядок приватизації, і що воно дає?"

Запитує Віталій Лесик із Вінниці


— Приватизовану земельну ділянку прибудинкової території мешканці можуть використовувати постійно, але без права продажу, чим убережуть її від незаконного захоплення, — пояснює Олексій Гончар, 44 роки, із Центру державного земельного кадастру. — У Вінниці, зокрема, так уже вчинили жителі близько сотні будинків.

Прибудинкова територія, крім ділянки, на якій розташований будинок, охоплює проїзди та тротуари, ігрові й спортивні майданчики, тимчасові парковки та інші території, необхідні для експлуатації житла. Її розміри встановлюють залежно від загальної площі житлових, допоміжних і нежитлових приміщень, поверховості будинку та його розташування відповідно до державних норм і затвердженої проектно-технічної документації.

— Обов"язковою умовою приватизації землі є об"єднання мешканців багатоповерхівки в кондомініум (об"єднання співвласників багатоповерхових будинків. — "ГПУ"). Ініціативна група подає до міського управління земельних ресурсів клопотання про передачу у власність земельної ділянки, зазначаючи, що її використовуватимуть без зміни цільового призначення.

Державні будівельні норми визначають площу прибудинкової території з розрахунку 12,5 кв. м на людину.

Клопотання мають задовольнити або відхилити в письмовій формі протягом місяця. До нього потрібно додати викопіровку масштабом 1:2000 з Управління містобудування й архітектури за 120 грн та обґрунтування розмірів ділянки за 2 тис. грн. Клопотання погоджують на сесії міської ради. Тільки тоді ініціативна група може виготовити проект земельної ділянки. Його слід узгодити у п"ятьох інстанціях. Висновок з управління архітектури обійдеться у 980 грн, санстанції — 150 грн, екології – близько 260 грн, земельних ресурсів —  140 грн. Землевпорядники міської ради дадуть висновок безкоштовно.

Загалом оформлення земельної ділянки триває понад півроку.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці багатоповерхівок можуть приватизувати землю біля будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі