понеділок, 14 вересня 2009 17:09

Медведєв закликає демократизувати й модернізувати Росію

Президент Росії 44-річний Дмитро Медведєв на своєму сайті www.medvedev-da.ru розмістив статтю "Росіє, вперед!" Це послання до росіян, у якому автор виклав стратегічні завдання країни, оцінив її минуле й сьогодення.

Президент перелічує проблеми держави: примітивна сировинна економіка, хронічна корупція, напіврадянська соціальна сфера, нерозвинена демократія, вимирання населення, неспокійний Кавказ, алкоголізм, куріння, недостатнє медичне забезпечення, пасивність громадян. Звертає увагу на разючі наслідки найбільших в історії країни реформ — петрівської та радянської: приниження й знищення мільйонів співвітчизників. На думку Медведєва, вперше в історії Росія має шанс довести світу, що може розвиватися демократичним шляхом, із розкриттям творчого потенціалу кожної особи.

Президент визначає п"ять стратегічних векторів економічної модернізації країни:

— лідерство в ефективному виробництві, транспортуванні та використанні енергії, підняття на новий рівень ядерних технологій;

— удосконалення інформаційних технологій, досягнення впливу на розвиток глобальних інформаційних мереж;

— створення власної наземної та космічної інфраструктури передачі всіх видів інформації;

— досягнення передових позицій у виробництві окремих видів медичного устаткування, засобів діагностики, медикаментів.

Олександр ГУНЬКО


Перебудова була свіжішим і масштабнішим поворотом


Вадим Карасьов, 53 роки, директор Інституту глобальних стратегій (Київ):

— Нині Росія перебуває наприкінці путінської епохи. Цей текст — заявка на контури медведєвської Росії. Звернення не тягне на рівень промови Михайла Горбачова на ХХVІІ з"їзді. Перебудова була свіжішим, масштабнішим і крутішим поворотом, сигналом до історичних і геополітичних зрушень.

У статті багато протиріч. Критикуючи Україну за хаос парламентсько-президентської республіки, він пропонує таку саму систему Росії. Якщо ця держава хоче модернізуватися на засадах демократії та свободи, то чому таке ставлення Кремля до України? Не може бути для своїх свобода, іншим — диктат.

Нам теж потрібен діалог влади і суспільства щодо пріоритетів на 2010-і роки. Варто знати, який образ країни бачать кандидати у президенти. Вони планують робити її європейською чи зведуть свої завдання лише до своєчасної виплати пенсій і зарплат?


Слова Медведєва на 90 відсотків справедливі й для України


Андрій Блінов, 33 роки, директор Інституту вивчення Росії (Київ):

— Іще до президентства Медведєва виходили книжки, що містили його виступи та інтерв"ю, де він підкреслював свою позицію. Працюючи керівником адміністрації президента, генерував ідеї, які озвучував Путін. Утім, Медведєв не каже, як бачить розвиток демократії, забезпечення активної участі всіх у реалізації виборчого права.

Для України важливо пам"ятати, що Медведєв і Росія створюватимуть навколо себе пояс сателітів. Тому, хто не увійде в нього, буде рішуча відсіч. Перемога у Великій Вітчизняній війні залишається головним святом у Російській Федерації.

Слова Медведєва про Росію на 90 відсотків справедливі й для України. У нас схожі проблеми. Україні слід модернізувати економіку, яка на 40 відсотків залежна від експорту металу і на 20 — від хімії. Наша економіка де в чому ще застаріліша і витратніша.


Ініціатори модернізації Росії ставали її жертвами


Станіслав Бєлковський, 38 років, директор Інституту національної стратегії (Москва):

— Медведєв знайшов тему і сенс свого президентства — модернізація. Який зміст він у це вкладає, нікому невідомо, навіть йому.

Жодних реальних кроків модернізації не визначено. Вона залишиться гаслом, що не має змісту. Режим демократизуватися не буде. Бо головний урок, який нинішня політична еліта винесла з історії, полягає в тому, що Росію демократизувати не можна. Усі лідери, які це починали, ставали її жертвами — Олександр ІІ, Микола ІІ, Михайло Горбачов. Будуть лише спроби створити ілюзію демократизації. Можливі деякі кадрові перестановки, незначні реформи. Демократизації не буде доти, доки Кремль не буде змушений до неї вдатися. У Медведєва і путінської еліти нема відчуття того, що "Вітчизна в небезпеці".

У цьому посланні для України нема нічого цікавого, бо вона інтегрується в цілком інший політичний проект, не пов"язаний із Росією.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв закликає демократизувати й модернізувати Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі