вівторок, 03 червня 2008 15:18

Медиків хочуть прирівняти до міліціонерів

Українські медики просять допомоги в президента і парламенту. Мовляв, їхня професія стає дедалі ризикованішою.

Вони часто заражаються тяжкими, іноді смертельними захворюваннями. Отримують травми і навіть гинуть. Уже підготовлено законопроект, який має забезпечити соціальний захист медпрацівників.

За статистикою, щороку пряма загроза зараження ВІЛ-інфекцією виникає у 700 медиків, близько 120 захворюють на туберкульоз, майже 30% медичних працівників інфікуються гепатитами В і С.

43-річна Любов Бурмак працює фельдшером Київської станції швидкої медичної допомоги 22 роки. 2000-го виїхала на виклик до онкохворої.

— Жінка дійсно потребувала допомоги, і ми її надали. Але чоловік пацієнтки був нетверезим та вимогливим, — розповідає. — Виник конфлікт через собаку. Пес заважав працювати: почав агресивно реагувати на вид крові — гавкати й хапати мене за ноги. Я попросила вивести тварину з кімнати. Господар заявив, що  будемо працювати, як він скаже. А потім схопив за волосся і почав бити мене головою об стіну, доки не знепритомніла.

Лікарі та медичні сестри лікують хворих на СНІД пацієнтів і наражаються на небезпеку самим захворіти на цю недугу

Фельдшер пролежала із забоєм головного мозку і численними ушкодженнями два тижні в стаціонарі, потім ще чотири місяці перебувала на лікарняному. Пробувала судитися із кривдником, зверталася до правоохоронців та прокуратури. Марно.

— Моє керівництво розглядає це як нещасний випадок на виробництві. Голосіївське РВВС — як побутову сварку. Я нічого не могла довести. Той, хто мене побив, виявився колишнім офіцером СБУ. Почалися телефонні залякування, погрози мені та родині, — продовжує Любов Бурмак. Переконує, що таких випадків з її колегами чимало: ножові поранення, побиття, напади з метою заволодіння наркотичними засобами.

— Лікарі сьогодні не лише отримують найнижчу зарплату в Україні, вони ще й зовсім беззахисні, — вважає засновник фонду "Здоров"я нації" Борис Литовський, 36 років. — Держава має подбати хоча б про мінімальне харчування під час роботи медика, про якесь пільгове кредитування житла. Надати сільському фельдшеру невелику земельну ділянку.

Український медичний союз ініціював громадське обговорення законопроекту соціального захисту медичних та фармацевтичних працівників. Автором його є народний депутат від НУ-НС Лілія Григорович, 50 років.

— Лікарі та медичні сестри лікують хворих на СНІД пацієнтів і з різних причин  наражаються на небезпеку самим захворіти на цю недугу. Часто вони гинуть при виконанні службових обов"язків, — каже Григорович. — А соціального захисту не мають. Ми пропонуємо прирівняти їх до правоохоронців, а їхнім дітям у разі втрати годувальника надавати пільги при вступі до медичних вузів.

Зараз ви читаєте новину «Медиків хочуть прирівняти до міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі