пʼятниця, 04 серпня 2017 05:25

Маємо відмовитись від чужого свята

Нинішній формат Дня ВДВ — високомобільних десантних військ України — важка тема. Заходжу зранку в інтернет і бачу відео святкування російських недодесантників: фонтани, тєльняжки, блакитні берети, мордобій. Погано, що на цьому тлі святкують і наші справжні десантники.

У їхніх лавах 467 загиблих на Донбасі героїв. У тому числі й від рук колишніх російських "товаришів" по роду військ. Це контекст. Але погляньмо й на генезу дати: 2 серпня 1930 року під час навчань Московського військового округу відбулось десантування десятка чоловік. З остаточного розгрому й окупації Української Народної Республіки минуло всього дев'ять років, до Голодомору — лишилось два, у процесі — репресії проти української інтелігенції.

В "активі" радянських десантників — інтервенції в європейські столиці, Балтику, Афганістан і вторгнення в Україну. Погляд у минуле натякає, що приводів триматись цієї дати у нас небагато. Тим паче радянські традиції десантників жодним чином не дотичні до світових. От і маємо насаджене й чуже нам свято.

Це одне з багатьох питань, що впирається у масштабну реформу ідеологічного корпусу Збройних сил України. Сподіваюсь відданість старим, але порожнім і вже чужим традиціям, не стане на заваді усвідомленню цього. Тим паче з кожним роком все більше самих десантників говорять, що вже не в захваті від свята 2 серпня.

Яка ж альтернатива? Може, 10 серпня — день завершення легендарного рейду десантників 95-ї та 25-ї бригад (тривав із 19 липня по 10 серпня 2014 року на Донбасі. Українські військові пройшли близько 470 км, з яких 170 км — тилами ворога. Завдяки цьому створили коридор для виходу з оточення підрозділів на кордоні — 3 тисячі осіб та понад 250 одиниць техніки. — ГПУ)? Достойна ініціатива завжди знайдеться, аби був запит.

Зараз ви читаєте новину «Маємо відмовитись від чужого свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі