середа, 09 січня 2008 14:39

Литва вимагатиме від Росії 28 мільярдів доларів

Президент Литви Валдас Адамкус заявив, що його країна вимагатиме від Росії визнання факту радянської окупації та відшкодування завданих збитків. Офіційний Вільнюс оцінив їх у $28 млрд.

Розмір компенсації уряд Литви визначив разом з експертами ще кілька років тому. Проте до прямих переговорів з Москвою справа ще не дійшла.

Ініціатива не нова. Раніше з подібними заявами виступала колишній президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга. Заплатити за окупацію Бессарабії вимагають від Росії деякі громадські організації Молдови. Час від часу заклики стягнути з Москви гроші за 10-річну присутність радянських військ в Афганістані лунають із Кабула.

Народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Олесь Доній, 36 років, вважає, що отримати від Москви будь-які компенсації буде важко. Росія нині почувається економічно й політично потужною державою. Що далі, то менше йтиме на поступки. Навіть якщо факт окупації визнають міжнародні організації та громадськість Заходу.

До того ж, зауважує Олесь Доній, правових норм щодо подібних питань не існує. Можлива лише двостороння домовленість між країнами. А досвід свідчить, що Росія не дотримується навіть підписаних документів, а керується власними інтересами. Так є у Придністров"ї. Звідти російські війська згідно зі Стамбульським договором мали бути виведені до 1 січня 2004 року. Однак частина озброєнь, а також 1500 російських офіцерів і солдатів і досі там.

— Україна має зробити з цього висновок, — продовжує народний депутат. — Зокрема, вже нині треба вирішувати питання виведення з України Чорноморського флоту. Не чекати 2017 року, коли сплине термін міждержавної угоди щодо його базування. Слід шукати додаткові важелі тиску на Москву.

Зараз ви читаєте новину «Литва вимагатиме від Росії 28 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі