пʼятниця, 03 вересня 2010 03:34

Легка розкутість президента обійдеться нам дорого

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Під час одноденного офіційного візиту в Німеччину президент Віктор Янукович зустрівся з канцлером Ангелою Меркель і своїм колегою Крістіаном Вульфом. Жодного документа не підписали.

— Це радше туристична поїздка, а не візит глави держави, — каже директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, 57 років. — Президент не підписав жодного документа, хоч і міг, якби захотів. Так було і з харківськими угодами по Чорноморському флоту: готувався говорити з російським колегою про одні справи, а підписав зовсім інші домовленості. І те, що із зустрічі з Ангелою Меркель у Берліні не привіз жодного документа — свідчення низької якості роботи нашого зовнішньо-політичного відомства. Міністерство закордонних справ мало би ретельно попрацювати зі своїми німецькими колегами, щоби президент не розповідав канцлерові російською мовою про свою дачу, про блискучу університетську кар"єру, що він кафедрою керує. Треба було запропонувати їй щось конкретне в економічній співпраці. А Янукович тільки кілька разів сказав про дружбу між німецькими та українськими народами і про демократію. Очевидно, відносини з Німеччиною для нього вторинні й нецікаві, особливо якщо глянути на динаміку українсько-російських стосунків. Проте легка розкутість президента обійдеться нам дорого. Із німцями не можна було так чинити. Вони ніколи не втрачали інтересу до України — гляньте в нашу історію. Але тепер вони не скоро покличуть нас до діалогу. А якщо й покличуть, то не швидше як за півроку. І то тільки для того, щоб сказати, що про нас думають.

Треба було запропонувати Меркель щось конкретне в економічній співпраці

Янукович хотів продемонструвати, як його радо приймають керівники країн Євросоюзу, — вважає депутат-"нунсівець" Андрій Парубій, 39 років:

— Бо останнім часом на Заході все частіше лунають критичні зауваження стосовно його діяльності, спрямованої на поступове але системне згортання свободи слова та демократії. Єдиним успіхом цього візиту для Януковича стала можливість постояти поруч із Меркель на прес-конференції. Бо він опинився на межі ізоляції західними лідерами. Його сприймають швидше із засторогою й острахом, аніж як партнера, з яким можна мати справу. І ті критичні зауваження до його внутрішньої політики, які пролунали з вуст Меркель, є останнім йому попередженням. Далі — стане нев"їздний.

Зараз ви читаєте новину «Легка розкутість президента обійдеться нам дорого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі