середа, 29 липня 2009 17:14

Курс долара стрибатиме

Днями курс долара почав стрімко зростати і подолав позначку 8 грн. Учора в Києві долар купували за 7,9–8,05 грн, а продавали за 8,05–8,25. Підвищився і курс євро.

Економіст 63-річний Віктор Лисицький вважає, є спекулятивні та психологічні причини цього:

— Обсяг гривневої готівки на руках у населення суттєво не виріс. Заробітки впали, заборгованість по зарплаті щомісяця зростає. Зайвих грошей у людей немає.

Директор департаменту казначейства і фінансових інститутів "Індекс-банку" 28-річний Антон Болдирєв упевнений, що на зростання курсів валют насамперед вплинуло збільшення попиту на неї. Воно викликане очікуваннями девальвації гривні наприкінці літа — на початку осені.

— Експортери вичікують більш сприятливого курсу для продажу доларів на міжбанківському ринку.  А населення, під впливом психологічного фактору, купує долари або конвертує в них гривневі депозити, — зазначає експерт. — На зменшення пропозиції валюти на ринку вплинула і зупинка кредитування фізичних та юридичних осіб в доларах і євро. Банки мали сформувати резерви під ці операції у повному обсязі. Згідно з розпорядженням Національного банку, до 23 червня банки мали привести свою валютну позицію у відповідність з новими нормативами і продавали долари. Тепер їм нема у кого купувати і нічого продавати.

Сезонним чинником збільшення попиту на валюту стало також закінчення другого кварталу і необхідність оплати зовнішніх контрактів підприємствами, зокрема очікуванням виходу на ринок із купівлею долара найкрупнішого гравця — НАК "Нафтогаз України".

Подальший курс валюти залежатиме від дій Національного банку, переконаний Антон Болдирєв. У нього достатньо адміністративних і ринкових важелів впливу. Він має вийти на валютні торги з потужними інтервенціями і цим дати позитивний сигнал фінансовим установам і населенню. Для цього у нього резерви є. Тим паче, що рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила виділення третього траншу кредиту Україні на суму майже $3,3 млрд.

— Але спрогнозувати подальший курс долара важко, — каже експерт. — На це впливають багато чинників — економічних, політичних, психологічних. Я очікую, що будуть достатньо суттєві коливання. У який бік — покаже час.

Зараз ви читаєте новину «Курс долара стрибатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі