четвер, 24 грудня 2020 07:10

Кремль завдав кіберудару по Сполучених Штатах

Американські відомства й компанії зазнали кібе­ратаки. Про напад повідомили 13 грудня. Під ударом опинилися Департамент національної безпеки, Міністерство фінансів, Міністерство торгівлі та агенція, що відповідає за ядерну зброю.

Ціллю стали понад 40 урядових агентств, аналітичних центрів, неурядових організацій та IT-компаній у США, Канаді, Великій Британії, Іспанії, Бельгії, Ізраїлі, Мексиці й Об'єднаних Арабських Еміратах. Такі дані корпорації "Майкрософт", що теж зазнала нападу.

Зловмисники вставили шкідливий код в оновлення програмового забезпечення, яке розповсюджувала з березня американська компанія "СоларВіндс". За тиждень до цього її комп'ютери зламали.

США звинувачують у кібератаці Росію. Новообраний президент Джозеф Байден обіцяє покарати винних. Кремль причетність заперечує.

"Для Штатів це найпотужніша атака з часів Перл-Гарбору 7 грудня 1941 року. Кіберудар розтягнений у часі. Піку досягнув перед засіданням Колегії виборників президента, — пише директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" 57-річний Михайло Гончар у фейсбуку.

— У Вашингтоні чітко визначили, що агресор — Росія. У відповідь можуть ударити високоточними засобами по місцях зосередження російських кіберсил у Європі та деінде. Можливий і м'який варіант нежорсткого впливу Америки. Наприклад, на припинення будівництва путінських газопроводів — "Північного потоку-2" на Балтиці й "Турецького потоку" в Чорному морі. Україна, Польща і США домагаються цього давно, діючи добрим словом. Але добрим словом і пістолетом можна досягти значно більшого".

Зараз ви читаєте новину «Кремль завдав кіберудару по Сполучених Штатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі