понеділок, 21 квітня 2008 14:27

Кредити можуть подорожчати

За перший квартал цього року обсяг виданих населенню кредитів зріс на 14,4%. Динаміка схожа на минулорічну — тоді було 13,8%. Але торік швидше росли кредити в іноземній валюті, нині — гривневі.

Причин декілька. По-перше, валютні позики спрямовували на придбання житла, але зараз у великих містах попит на таке кредитування задоволено. По-друге, банки почали кредитувати купівлю побутової техніки — від мобільних телефонів до холодильників. Такі кредити   видають у гривнях, бо ціни на техніку встановлено в національній валюті. По-третє, неспокій на світових фінансових ринках капіталу ускладнює запозичення банками валютних коштів за межами країни.

Що ж обіцяє така ситуація українцям у їхніх стосунках із банківською системою на найближчі місяці?

Для нарощування кредитування банкам не вистачає коштів. Особливо гривні. Третій місяць поспіль на міжбанківському ринку її продають і купують за 20% і більше. У березні це викликало активний продаж банками  валюти для отримання гривні. Ситуація може повторитися в квітні.

Навряд чи клієнти сприймуть підняття ставок на 3–6 відсотків

Якщо банки змушені самі брати кошти під 20%, то й видаватимуть кредити так, щоб не зазнати збитків. А варіантів кредитування не так і багато. Насамперед, на ту ж купівлю побутової техніки. Незважаючи на рекламні заклики про "нуль відсотків", справжня вартість таких позик для споживача становить іноді до 100% річних. Довготермінові кредити на житло та купівлю авто банки можуть обмежити. Навряд чи клієнти сприймуть підняття ставок на 3–6%.

Єдина можливість видавати більше кредитів — це залучати більше коштів. Якщо торік це були позики на зовнішніх ринках, то зараз банки приділятимуть увагу внутрішньому ринку. Це означає, що ставки по депозитах теж можуть зрости. Показовий момент — у 2007 році в своїх рекламних кампаніях банки акцентували увагу на тому, які зручні та дешеві кредити видають. А зараз усе більше говорять про переваги розміщення депозитів у себе.

Враховуючи очікуване уповільнення інфляції цього літа, депозити за новими, вищими ставками будуть цікаві багатьом. Із одного боку, це надасть банкам кошти, а з іншого — забере їх зі споживчого ринку. Тобто матиме додатковий ефект для меншого росту цін.

Зараз ви читаєте новину «Кредити можуть подорожчати ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі