четвер, 30 жовтня 2008 18:17

"Кредит МВФ може вплинути на курс долара"

Міжнародний валютний фонд готовий надати Україні позику в розмірі $16,5 млрд для подолання фінансової кризи на 15 років під 4% річних. Економіст 63-річний Віктор Лисицький вважає, що ці гроші допоможуть подолати кризу.

Наскільки ефективною може бути ця допомога МВФ?

— Дуже ефективною. 16,5 мільярдів доларів — це ледь не половина наших золотовалютних запасів станом на 1 жовтня. Крім того, їх дають під невеликі відсотки. Зрозумілими й прийнятними є вимоги щодо зміни нашого законодавства.

Щоправда, дехто виступає проти заморожування зростання соціальних виплат. Але зараз дискутувати, скажімо, про наближення мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму недоречно. Бо навіть за радянських часів вона була значно меншою.

Які ще умови ставить МВФ?

— Документ офіційно ще не опублікований. Це означає, що в уряду й Нацбанку є можливість обговорити з МВФ ці питання ще раз і домогтися більш прийнятного варіанту.

Міжнародний валютний фонд, Світовий банк і Європейський банк розвитку та реконструкції навчили нас азам сучасної ринкової економіки. Їм довіряти можна. Не слід забувати й те, що світ знову став двополярним. Росія досить швидко піднімається й має великі амбіції. МВФ розуміє це і невипадково дає таку велику суму. Бо якщо "упустити" Україну, то сюди прийде російський капітал. А він буде не у вигляді позик, а великих проектів із гарантованою зайнятістю.

Як вплине кредит на курс долара?

— Це приведе до його зменшення. Але коли це станеться й наскільки подешевшає долар — залежатиме від багатьох чинників. Зокрема, як швидко парламент ухвалить необхідні рішення, якими темпами надходитимуть кошти, що буде з металургійним сектором і всім нашим експортом.

Довгостроковий економічний чи соціальний вплив матиме позика МВФ?

— Цей кредит відносно всієї української економіки не такий уже й великий. А взагалі державна політика в нас має бути спрямована на збільшення зовнішніх запозичень, які треба спрямовувати в інфраструктуру й сектори реальної економіки. Загальний зовнішній борг у нас зараз близько 100 мільярдів доларів, з них держава винна тільки 15. Це небагато.

Зараз ви читаєте новину «"Кредит МВФ може вплинути на курс долара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі