четвер, 14 травня 2020 05:55

"Країні загрожує найбільша за всю історію криза в енергетиці"

Автор: EPRAVDA.COM.UA
  12 травня четвертий енергоблок Рівненської атомної електростанції відключили від мережі та вивели в ”гарячий резерв”. Реакторна установка розвантажена до мінімального контрольованого рівня потужності
12 травня четвертий енергоблок Рівненської атомної електростанції відключили від мережі та вивели в ”гарячий резерв”. Реакторна установка розвантажена до мінімального контрольованого рівня потужності

Міністерство енергетики й захисту довкілля ухвалило новий енергетичний баланс на 2020 рік. На 8,6% скорочує виробництво на атомних електростанціях, порівняно з минулим роком, і змушує ядерників тримати вимкненими щонайменше три енерго­блоки. Їх у країні 15 на чотирьох АЕС — Запорізькій, Рівненській, Південно-­Українській і Хмельницькій.

Міненерго прогнозує спад споживання електроенергії цьогоріч на 9,5%.

85% електрики Енерго­атом продає державі за фіксованою ціною 56,7 коп. за кіловат-годину. Це забезпечує низьку вартість для населення. Також компенсує зелений тариф — високі пільгові ціни за енергію з відновлюваних джерел.

"Прем'єром і виконувачем обов'язків міністра палива та енергетики призначили фахівців, які працювали в корпораціях Ріната Ахметова. Це створює специфічне тло для сприйняття зупинки атомних потужностей для збереження генерації вугільними ТЕС. Останні здебільшого належать Ахметову", — написав у фейсбуку депутат від "Слуги народу" 48-річний Богдан Яременко.

— Ціна енергії для населення зростатиме. Промисловість платить 2,26 гривні за кіловат-годину, а населення трохи більше гривні, — каже 64-річна Ольга Кошарна з асоціації "Український ядерний форум".

— Спад — у всій енергетичній генерації. Атомний сектор скоротили найбільше. Зимою давав 260 мільйонів кіловат-годин за добу, зараз — 190. Падіння промисловості в Україні триває з 2019 року. Зараз усе погіршив коронавірус. Машинобудівництва й транспорт припинили роботу. Навіть населення скоротило споживання на відсоток.

Ще одна проблема — відсутність спадковості урядів. 2017 року прийняли енергетичну стратегію до 2050-го. Вона була об'єктивна й збалансована. Коли торік міністром енергетики став Олексій Оржель, її відкинули. Вирішили, що 2060 року атомні джерела мають давати 25 відсотків енергії, зелені — 75. Це нереальна перспектива.

— Через економічну кризу та пандемію майже 20 відсотків підприємств у державі не працюють і попит на енергію падає, — говорить експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, 35 років. — Друга причина — відновлювана енергетика за останні роки зросла майже втричі. Енергоатом фактично дотує її.

Скорочення виробництва на АЕС негативно вплине на атомну енергетику країни. Слід очікувати підвищення тарифу для промисловості. Це потягне за собою подорожчання для населення. Три роки ціна для громадян не зростала. Держава штучно стримувала вплив інфляції на тариф. Маємо перейти до ринкових умов. Але тільки після того, як Україна повністю вийде з карантину.

— Зупинка АЕС із залишенням палива на станції означає, що й далі працюють системи безпеки. А витрати на них — це половина вартості тарифу для атомної енергії. Тобто виробництво зупиняють, але гроші треба платити, — каже "Радіо Свобода" голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко. — Вісім років тому я порахував — якщо відновлювані джерела енергії розвиваються необмежено, тариф залишається великим і цю електроенергію гарантовано викуповують, то до 2025-го половину виробництва в атомній енергетиці буде втрачено. А електроенергія для споживачів подорожчає у півтора разу. Подібне й відбувається.

Майже 40 тисяч шахтарів не мають роботи. 95% вугільних підприємств зупинилися, повідомила виконувачка обов'язків міністра енергетики 45-річна Ольга Буславець:

— Криза в енергетиці сьогодні — найбільша за всю історію країни. Через теплу зиму й падіння промислового виробництва не було збуту для нашого вугілля. Внаслідок пандемії становище загострилося. Склади переобтяжені вугіллям. Новий енергетичний баланс передбачає збільшення генерації теплової енергетики та зменшення атомної. Тариф для населення цього року залишиться незмінним. Для промислових споживачів його підвищення має бути останнім заходом вирішення проблем.

Зараз ви читаєте новину «"Країні загрожує найбільша за всю історію криза в енергетиці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі