середа, 07 жовтня 2009 18:36

Країні оголосили економічну війну

Автор: фото: УНІАН
  У Партії регіонів розуміють, що підвищення соціальних стандартів не підкріплене жодними реальними джерела фінансування. Від уряду фактично вимагають надрукувати гроші, що неминуче приведе до знецінення гривні та різкого зростання цін
У Партії регіонів розуміють, що підвищення соціальних стандартів не підкріплене жодними реальними джерела фінансування. Від уряду фактично вимагають надрукувати гроші, що неминуче приведе до знецінення гривні та різкого зростання цін

У середу депутати Верховної Ради проголосували за невиправдано різке підвищення з листопада мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Передвиборна турбота про громадян згуртувала Партію регіонів, Блок Володимира Литвина, Компартію і близьку до президента частину "Нашої України — Народної самооборони".

В уряді відзначають, що за документ проголосували ті, хто не несе відповідальності за економічну ситуацію в країні. Їх метою є боротьба з Юлією Тимошенко як кандидатом на пост президента. Тому політики, що підтримали закон, тільки прикриваються привабливими гаслами. Насправді, введення закону в дію значно понизить рівень життя пересічних громадян.

Документом передбачається до кінця поточного року підвищити соціальні стандарти на 12–14%, а 2010-го — ще на 20–25%. На ці цілі буде потрібно десятки мільярдів гривень, але автори не вказують реальні джерела фінансування. Автор одного із законопроектів, депутат від Партії регіонів Михайло Папієв, який на посту міністра праці, потрапив у неприємну історію із закупівлею "мерседесів", пропонує взяти гроші, шляхом скорочення витрат на зміст держчиновників. Хоча Папієв, як і його колеги, інформований про те, що уряд давно урізував до мінімуму витрати держапарату. Тим часом він ні слова не говорить про можливість розпродажу багатств, які теперішня опозиція встигла увірвати в держави, поки Віктор Янукович був прем"єр-міністром. Депутати, утвердивши нові стандарти рівня життя, намагалися обійти незручні питання.

Відповіді на них дав перший віце-прем"єр Олександр Турчинов. Він сказав, що затверджені депутатами витрати можна профінансувати виключно емісією. Тобто, від уряду вимагають надрукувати гроші, що неминуче приведе до знецінення гривні та різкого зростання цін.

— Це не просто популізм. Це системна робота, спрямована на повну дестабілізацію фінансової системи України. Це може остаточно знищити гривню, — заявив Турчинов.

Політолог Володимир Поляков відзначив: не сумнівається, що "заради того, щоб насолити Тимошенко, Віктор Ющенко відразу ж підпише цей популістський закон". Із цією думкою згоден Олександр Турчинов. Він звернув увагу на активізацію останнім часом дій опозиції та оточення президента.

— Сьогоднішнє голосування тому підтвердження. Це не просто робота проти уряду, це фактично війна проти власної країни, яку почали зі зриву приватизації Одеського припортового заводу і зараз хочуть продовжити шляхом руйнування фінансової системи, — сказав перший віце-прем"єр.

— Партія регіонів чудово це розуміє і свідомо пішла на цей ризикований крок, — додав народний депутат Андрій Кожемякин. — Показовим є те, що небезпечну ініціативу опозиції беззаперечно підтримала частина фракції "Наша Україна — Народна самооборона". Це свідчать про об"єднання політичних сил Януковича та Ющенка проти уряду.

— Вони почали справжні військові дії проти уряду. І це — незважаючи на те, що ні Партія регіонів, ні депутати з "Нашої України — Народної самооборони" не запропонували жодного законопроекту про наповнення державного бюджету. Насправді їхня війна не проти уряду, це війна проти українських громадян, — підкреслив депутат.

Думку Кожемякина розділяє лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко. Він відзначив, що найвідданіші соратники Віктора Ющенка і Віктора Януковича умисне руйнують підготовлений урядом проект бюджету на 2010 рік, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. Мартиненко підкреслив: уряд у Держбюджеті-2010 теж закладав збільшення соціальних виплат, але передбачалося це робити планово, а не аврально. Тому лідер парламентської фракції НУ-НС упевнений, що депутати, що голосували за документ, керувалися не турботою про народ:

Це не просто популізм. Це системна робота, спрямована на повну дестабілізацію фінансової системи України

— Подивитеся, як проголосував брат президента Петро Ющенко. Він підтримав цей законопроект.

У даному випадку супротивники Юлії Тимошенко зробили "гірше" не уряду, а кожному громадянинові країни, впевнені політики та економісти. Так, член комітету Верховної Ради з питаннь бюджету Остап Семерак недавно попередив, що непродумане підвищення соцстандартов — це "популістський і руйнівний для економіки шлях, який може привести до зростання інфляції та цін, до знецінення гривні". Він розповів, що фракція БЮТ давно запропонувала створити депутатську робочу групу, яка повинна була точно все прорахувати, щоб розробити економічно вивірений проект закону. Проте представники Партії регіонів категорично відмовилися трудитися. Їх не цікавлять ні соціальні стандарти, ні економічна ситуація в країні, а тільки президентські вибори — такий висновок членів бюджетного комітету.

Свій прогноз щодо негативних наслідків для економіки прийнятих Верховною Радою рішень зробив голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська. Вона впевнена, що дії опозиції приведуть до протилежного ефекту.

Королевська заявила: оскільки від мінімальної зарплати залежить уся система виплат, то після набрання чинності закону, зарплати і пенсії більше за все зростуть у тих, у кого вони і так високі — у чиновників, народних депутатів. А зростання платежів для мільйонів громадян насправді складе копійки.

Утім, значну частину Партії регіонів норми нового закону все ж таки цікавлять і турбують. Федерація працедавців України, яку очолює "регіонал" Юрій Бойко, недавно звернулася до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням не допустити різкого підвищення мінімальної заробітної плати. Промисловці пояснили, що такий крок приведе до неконтрольованого зростання витрат підприємств у період економічної кризи, що загрожує банкрутством для них.

— До честі працедавців, їх позиція сьогодні пов"язана не з політикою. Вони виходять з інтересів людей, яких представляють, — вважає радник прем"єр-міністра Костянтин Ващенко. Він пояснив, що ще одним небезпечним наслідком ухваленого рішення стане зниження обсягів виробництва і зростання безробіття.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала говорить: політики з Партії регіонів на чолі з Віктором Януковічем безкарно грають у війну з Юлією Тимошенко, маніпулюючи пересічними громадянами. До цих пір їм підігравали представники найближчого оточення президента. Але зараз ситуація стала настільки небезпечною, що готові збунтуватися бізнесмени, які, як і народ, не зацікавлені в тому, щоб Україна скотилася в економічну прірву.

Зараз ви читаєте новину «Країні оголосили економічну війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі