середа, 24 листопада 2010 03:00

Країна сидить на голці кредитозалежності

За три тижні рада директорів Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні ухвалить рішення щодо другого траншу позики Україні. Уряд домовився з місією фонду про виділення близько $1,6 млрд.

— Позитив у тому, що одним мільярдом із цього кредиту можна заткнути дірку в бюджеті, а решту зарахують до резерву Національного банку, — коментує економіст Віктор Лисицький, 65 років. — Негативів значно більше.

Другий транш позики так само піде на проїдання, як і перший. До всього — збільшить зовнішній борг, який уже становить 105 мільярдів доларів. Сенс брати такий кредит був би тоді, якби уряд узявся міняти структуру економіки. Поки що нічого не зробили. Вітчизняний експорт не стає ефективніший. Через це нас виганяють зі світових ринків. Туреччина, яка має на душу населення приблизно стільки ж прямих іноземних інвестицій, як Україна, майже не помітила кризи. Бо там розумніше розпоряджаються іноземними інвестиціями, спрямовують їх у вільні економічні зони.

Презентували так звані національні проекти. Побудувати залізницю до Борисполя важливо, але що це дасть для оздоровлення економіки? Справді національних економічних проектів немає.

Країна сидить на голці кредитозалежності давно. Жоден прем'єр чи президент осмислених стратегічних кроків до нової якості економіки не робив.

Зараз ви читаєте новину «Країна сидить на голці кредитозалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі