пʼятниця, 18 березня 2011 10:04

"Кравчук додав голосів за збереження СРСР"

17 березня 1991 року відбувся єдиний в історії Радянського Союзу референдум про збереження СРСР у формі федерації рівноправних суверенних суб'єктів. Із 15 союзних республік його проведення бойкотували Грузія, Литва, Латвія, Естонія, Вірменія та Молдавія. Запобігти розпаду Радянського Союзу було неможливо, вважає колишній народний депутат СРСР Володимир Черняк, 69 років.

Як виникла ідея референдуму щодо Союзного договору?

— Коли Михайло Горбачов очолив КПРС та СРСР, він зрозумів, що ні партія, ні держава в такому вигляді існувати не можуть. У багатьох республіках почалися відцентрові процеси. Горбачов міг триматися за владу й нічого не змінювати. Але в нього була і внутрішня потреба до змін. Я спостерігав за Горбачовим на з'їздах народних депутатів СРСР, бачив у кулуарах. За своєю суттю він був реформатором, хоч і непослідовним та суперечливим. Він хотів реформувати КПРС і при цьому зберегти її керівну роль. Хотів модернізувати СРСР і залишитися при владі, отримавши справжню славу реформатора та демократа.

Кажуть, Горбачов домагався розвалу СРСР. Це неправда. Навіть після путчу, виступаючи на останньому з'їзді народних депутатів СРСР 5 вересня, він говорив: "Я — за обновлённый Союз". Горбачов хотів зберегти свою владу в оновленій федерації. Тому й запропонував провести референдум, щоб спертися на волю народу і зайнятися реформуванням країни.

Хто запропонував винести на референдум додаткове питання про майбутнє  України у складі СРСР?

— Це ідея Леоніда Кравчука, тодішнього першого секретаря ЦК Компартії України. Запитання в українських бюлетенях було поставлено дуже хитро: "Чи згодні ви, що Україна має бути у складі Радянського Союзу на основі Декларації про державний суверенітет?" Багато заколисаних патріотів голосували "за". Так Кравчук багато в чому допоміг Горбачову, бо мобілізував людей на підтримку всесоюзного референдуму. Це додало голосів за збереження СРСР. Не знаю, чи свідомо Кравчук зробив це, чи ні.

Шість республік бойкотували референдум. Це підірвало довіру до нього?

— Головним було те, що в референдумі взяли участь громадяни провідних республік — Російська Федерація, Україна, Білорусія і Казахстан. Цього достатньо, щоб вважати голосування легітимним. Тим паче, що результати "за" були переконливі — понад 76 відсотків загалом по Союзу і 70 відсотків в Україні.

Чи був після такого результату шанс зберегти Радянський Союз?

— Важко сказати однозначно. Горбачов ініціював підписання договору "Про Союз суверенних республік". Це мало статися 20 серпня 1991 року у підмосковній резиденції Ново-Огарьово. А 19 серпня почався путч — виник неконституційний Державний комітет із надзвичайного стану. Члени ДКНС не підтримували ліберальних ідей Горбачова. Вони хотіли зірвати підписання договору і зберегти СРСР у старому вигляді. Той путч тільки пришвидшив розпад країни.

Зараз ви читаєте новину «"Кравчук додав голосів за збереження СРСР"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі