пʼятниця, 19 жовтня 2018 07:35

Константинополь уже не відступить

На що розраховує Московська патріархія, оголосивши "Мінську схизму"? На мобілізацію інших помісних церков проти Вселенського патріархату. На фінансовий тиск через втрату доходів, які російські паломники приносили на Афон (автономна монастирська держава в Греції. — ГПУ). У тому числі — мільйонери і мільярдери.

Від 2016 року було видно, що Російська православна церква прагне зібрати навколо себе коаліцію — противагу Вселенському патріарху. Союз виявився слабким і малоефективним. Із 14 запланованих учасників Собору на Криті Москву підтримали тільки три (Сирійська, Болгарська та Грузинська церкви. — ГПУ). РПЦ від початку опинилася в меншості.

Улітку 2018-го відбулися паралельні візити переговорників від МП і Константинополя в помісні церкви з приводу української автокефалії. Виявилося, що максимум, на який може розраховувати РПЦ — заяви своїх союзників про глибоку стурбованість.

Після провального візиту Московського патріарха до Вселенського 31 серпня та призначення екзархів у Київ Синод РПЦ частково розірвав відносини двох патріархатів. Реакція інших помісних церков була стримана. Жодна не ухвалила рішень слідувати прикладу МП.

Змусити Константинополь відступити Москва вже не здатна. Адже йдеться про майбутнє і авторитет Вселенського патріархату.

Монастирі Афону перебувають у прямому підпорядкуванні Вселенського патріарха. Синод РПЦ заборонив усім своїм мирянам і духовенству їздити туди.

Низка афонських монастирів відіграють важливу роль для віп-паломників із Росії — чиновників високого рангу й багатіїв. Вони шукають там "ексклюзивної духовності". Таким був і Янукович. Вони приносили монастирям пожертви на десятками мільйонів євро. МП розраховує, що значне зменшення надходжень змусить монастирі Афона виступити проти Вселенського патріарха.

Не слід забувати, що влада Греції в липні видворила російських дипломатів. Низку структур РФ звинуватила в систематичному втручанні у внутрішні справи країни. Йшлося, зокрема, про підкуп Москвою грецьких архієреїв і провідних осіб з Афона. Греки давно занепокоєні розростанням російського впливу. Турбуються про свої інтереси.

Обрана Синодом РПЦ стратегія самовідлучення є провальною.

Зараз ви читаєте новину «Константинополь уже не відступить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі