вівторок, 17 грудня 2019 06:40

Консерватори сформують монобільшість у британському парламенті

Автор: REUTERS
  Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон цілує свого собаку ­Ділана на виборчій ­дільниці. 12 ­грудня 2019 року,  Лондон
Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон цілує свого собаку ­Ділана на виборчій ­дільниці. 12 ­грудня 2019 року, Лондон

Консервативна партія прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона 12 грудня здобула перемогу на виборах. Отримала 361 мандат із 650 — найбільше з 1987 року. Тепер може сформувати монобільшість у парламенті. Головний конкурент — Лейбористська партія — має 203 мандати. Ліберально-демократична отримала 11 місць, а Шотландська національна партія — 48.

Тепер парламент може ратифікувати угоду з Євросоюзом і вийти з об'єднання до 31 січня. Договір уникає питання жорсткого кордону між незалежною Ірландською Республікою та Північною Ірландією у складі Сполученого Королівства. Північна Ірландія залишатиметься у митній юрисдикції Великої Британії. Проте закони ЄС діятимуть стосовно товарів, що постачатимуть на цю територію. Також Брюссель і Лондон працюватимуть над угодою про вільну торгівлю.

Британський парламент раніше відмовлявся ратифікувати угоду. 29 жовтня підтримав пропозицію Джонсона провести перші за 96 років дострокові вибори.

— Консервативний уряд отримав новий потужний мандат не просто виконати брекзит, а об'єднати навколо нього країну, — сказав 55-річний Борис Джонсон після оприлюднення перших результатів.

— Британське суспільство довело, що підтримує вихід із ЄС. Хоче зміцнити власний суверенітет і самостійність у політичній та економічній сферах. Бачить кризу в Євросоюзі. Про безпеку країни не йдеться. Велика Британія лишається союзником США та членом Північноатлантичного альянсу, — говорить політолог Віктор Таран, 41 рік.

— На світ насувається глобальна економічна криза. "Чорним лебедем", що спровокує її, може стати вихід Британії з ЄС.

У Шотландії та Північній Ірландії перемогли націоналісти, які не підтримують вихід із Союзу. Це може призвести до радикалізації настроїв у цих регіонах. Шотландія знову підняла питання про незалежну державу. З Північною Ірландією ще гірше. Там наріжним каменем є перетин кордону між нею та незалежною Ірландією. Якщо Лондону не вдасться забезпечити нормальне пересування людей, постачання товарів між регіонами, Північна Ірландія теж може забажати відділитися від Великої Британії.

Брекзит послабить міжнародні позиції України. Британці були нашими союзниками в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Консерватори сформують монобільшість у британському парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі