вівторок, 07 жовтня 2014 05:55

Коломойський кинув виклик Порошенкові

Голова Дніпропетровської ОДА 51-річний Ігор Коломойський розповів журналістам Радіо "Свобода", що має потрійне громадянство. Олігарх одночасно має паспорти України, Ізраїлю та Кіпру. Однак вважає, що не порушив української Конституції:

— Закон забороняє подвійне громадянство, а потрійне — ні, — відповідає Коломойський.

Натомість, у законі "Про місцеві державні адміністрації" йдеться, що у разі виявлення подвійного громадянства повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняє президент.

— Подібна поведінка є своєрідним викликом стосовно президента, — вважає політичний експерт Петро Олещук, 30 років. — Важко сказати, які в них складаються стосунки. Але можна припускати, що досить непросто. Порошенко тепер стоїть перед вибором: звільняти чи не звільняти Коломойського з губернаторської посади. Не звільнить — будуть підстави для закидів і звинувачень на його адресу. А звільнить — олігарх отримає чудову можливість заявити про політичний тиск і використати це для заробітку політичного капіталу. Схоже, що Коломойський подібним епатажем робить перший крок до розриву стосунків з президентом. Цілком імовірно, що знає про ухвалене рішення щодо себе. Наприклад — про свою відставку. Таким чином, грає на випередження.

— Губернаторів призначає президент за поданням Кабінету Міністрів. Тому це, в першу чергу, є викликом для прем'єра, — вважає політолог Володимир Фесенко, 55 років. — Уряд має ініціювати процедуру звільнення Коломойського з посади губернатора. І тут може бути проблема. Якщо Коломойський визнає, що має потрійне громадянство, то найкращим варіантом була б добровільна відставка. Інакше виникає конфлікт інтересів у юридичному сенсі цього терміну. Уряд, безумовно, може і заплющити очі на це. Але тоді виникне прецедент. Тому, можливо, не відразу, а після виборів (коли формуватимуть новий уряд. — "ГПУ"), але цю проблему треба вирішити.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський кинув виклик Порошенкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі