пʼятниця, 18 березня 2011 10:04

Колишні олігархи стали мегаолігархами

 

— Ніби все й спокійно у країні, а економіку лихоманить, — оцінює рік роботи уряду Миколи Азарова політолог Вадим Карасьов, 55 років. — З одного боку, уряд уникнув дефолтного сценарію, добився зростання валового внутрішнього продукту. Але для відродження економіки 4 відсотки ВВП — це взагалі ніщо. Потрібно хоча б 8. Але проблема не у відсотках чи показниках стабільності гривні, а в тенденціях.

Яку економіку будує уряд? За рік стало більше адміністративного втручання. Побільшало олігархів. Точніше, колишні олігархи стали мегаолігархами. Ростуть монополії: аграрна, хімічна, транспортна, металургійна, житлово-комунальна. На цьому тлі Податковий кодекс — найбільш незграбний учинок уряду. Він засвідчив високий рівень управлінської некомпетентності й корупції в економіці. Уряду вже мало контролювати політичну систему, парламент, суди. Він хоче напряму контролювати економіку. Це типова річ для авторитарних режимів: силовики контролюють економіку у Росії, військові — у Єгипті. В Україні одна політична сила будує державно-монополістичний капіталізм. За цю тупикову модель економіки уряд заслужив дев'ять балів із десяти.

Можна сприймати за позитив інтенсифікацію підготовки до чемпіонату Євро-2012. Але все це відбувається за рахунок державного бюджету. Інвестори не йдуть. У цій країні немає прозорої конкуренції, й великі гроші навпаки тікають.

Стодоларова знижка на газ, виторгувана за Чорноморський флот у Криму, зупинила країну на порозі дефолту. Це тактичний виграш. В енергетичному секторі уряд не пішов на об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому". Є нові угоди про розвідку родовищ сланцевого газу. Але все це перекреслює бензинова криза. Ціни на пальне ростуть кожного тижня через штучно створену монополію. Уряд цілий рік ділив ринок так, щоб він нікому не дістався, крім своїх. Національний інтерес підмінено приватним інтересом політичних груп.

Зараз ви читаєте новину «Колишні олігархи стали мегаолігархами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі