середа, 22 червня 2011 00:45

Китай потребує українських сировинних ресурсів

Лідери України та Китаю підписали декларацію про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства між країнами. Мотиви й найслідки співпраці коментує голова Комітету економістів Андрій Новак, 38 років:

— Економіка України багато років перебуває в перманентній кризі, їй потрібне серйозне фінансове підживлення ззовні. Для країн Західної та Східної Європи ми конкуренти, ніхто там особливо не зацікавлений у нашому економічному зростанні. Тому йдеться про об'ємні та стабільні замовлення з географічно віддалених країн. Головне, щоб у такій співпраці Київ вибивав для себе максимальні економічні можливості й не обмежувався на окремих галузях, промисловій чи аграрній.

Китай бачить Україну базовим представником своєї економіки на європейському ринку. Його лідер Ху Цзіньтао не приїхав би, якби не мав у кишені підготовлених сторонами економічних угод. Перші домовленості стануть пробою нашої держави як надійно економічного партнера.

Рівень України та Китаю в сфері високих технологій не можна порівняти. Проте в галузях важкої промисловості, машинобудування і сільського господарства наші економіки співмірні. Китай потребує українських сировинних ресурсів і напівфабрикатів. У перспективі можна говорити про розміщення в нас високотехнологічного виробництва. Це залучить наш інтелектуальний та освітній потенціал. Якщо ціни українських виробників будуть конкурентними, то співпраця з багатими китайськими інвесторами буде вигідною. Щоправда, владі необхідно створити сприятливіші умови для них. Китайський бізнес динамічний, миттєво реагує на законодавчі перепони й розвертає інвестиції в інші країни.

Зараз ви читаєте новину «Китай потребує українських сировинних ресурсів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі