вівторок, 26 лютого 2013 07:30

Китай не готовий бути наддержавою

Автор: фото: REUTERS
  Активісти роздають банки свіжого повітря, щоб привернути увагу громадян до екологіних проблем Китаю. Швидкі темпи зростання виробництва поставили країну на межу екологічної катастрофи, стверджують експерти. Пекін, 30 січня 2013 року
Активісти роздають банки свіжого повітря, щоб привернути увагу громадян до екологіних проблем Китаю. Швидкі темпи зростання виробництва поставили країну на межу екологічної катастрофи, стверджують експерти. Пекін, 30 січня 2013 року

Китай торік став лідером світової економіки за сумарним обсягом експорту та імпорту. Піднебесна обігнала США, які утримували першість від Другої світової війни. Про це повідомило агентство "Блумберґ", посилаючись на дані американського міністерства торгівлі та митного управління. Однак Пекін спростовує цю інформацію.

— Китай — це країна приблизних даних. Ніхто не має точних економічних показників, окрім китайців, — пояснює 40-річний Віктор Кіктенко, завідувач відділу Далекого Сходу Інституту сходознавства ім. Кримського. — Країна ревно оберігає свою статистичну інформацію.

Останні роки китайська економіка стрімко розвивається. І хоч торік темпи зростання ВВП уповільнилися, все одно вони сягають 7 відсотків. На перший погляд, з такими успіхами центр світової економіки скоро переміститься до Піднебесної. Та є застереження.

Найперша проблема: головний ресурс Китаю, дешева робоча сила, швидко вичерпується. Майже не лишилося робітників, готових працювати на нових заводах за копійки. Багато компаній переносять виробництво в Таїланд, Індонезію, В'єтнам, де ще є трудовий ресурс із селян, які переїжджають до міст.

Друга проблема — екологія. Країна на межі катастрофи. Наприкінці січня до річки Лючжоу потрапили небезпечні хімікати. 4 мільйони людей зосталися без питної води.

Ахіллесова п'ята Китаю — йому бракує власних енергоносіїв. Нафту й газ купують за кордоном. Якщо перекрити їх постачання на два тижні, "світова фабрика" зупиниться.

Подібно колись розвивалися Південна Корея, Японія, Тайвань. Їхні економіки спочатку стрімко зростали, потім почалися проблеми, і все пішло на спад. Японія що не рік зменшує свій вплив у світі.

Зараз Піднебесна стільки виробляє, що не може з цим упоратися. Тому керівництво примусово стримує зростання економічних показників. Можливо, тому й заперечує, що країна стала лідером на світовому ринку. Китай не готовий бути першим і перетворитися на наддержаву. Він може нею стати, але не має такого політичного і економічного досвіду.

Кілька років тому Пекін заявляв, що хоче бути тільки першим у регіоні. Лише фінансовим центром Азії, проте не більше. На останньому з'їзді китайської компартії лідери говорили про те, що світ повинен бути багатополярний, з кількома значними гравцями. Серед них має бути й Піднебесна.

Зараз ви читаєте новину «Китай не готовий бути наддержавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі