середа, 05 жовтня 2011 07:00

Кожен лікар неофіційно отримує другу зарплату

 

Головними проблемами сфери охорони здоров'я українці вважають брак грошей на медпрепарати, фінансування медзакладів і медпослуг. Про це свідчать результати опитування, яке місяць тому провів Інститут Горшеніна.

— Офіційно в Україні державна модель медицини. На галузь виділяють 3–4 відсотки валового внутрішнього продукту. За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я 2008 року, в Україні на медицину фактично витрачають 6,9 відсотка ВВП. Ми ж нарахували ще більш як 7,8 відсотка, — каже генеральний директор універсальної клініки "Оберіг" 52-річний Віктор Рибчук.

Чому таке розходження в цифрах? Бо офіційна статистика не враховує багато складових. Торік у держбюджет на охорону здоров'я заклали 39,4 мільярда гривень. До цього слід додати вартість ліків, які люди купили в аптеках — це понад 22 мільярди. А є ще послуги приватних закладів медицини. Торік у них провели 9 тисяч 998 штучних запліднень, працювали 57 комп'ютерних томографів, сім магнітно-резонансних томографів, оперували катаракту. Люди сплатили за це понад 4 мільярди гривень. А ще є медичне страхування, добровільні пожертвування в лікарняні каси, благодійні фонди і неофіційні платежі за пологи, операції тощо. Фактично, кожен лікар має в середньому по 2 тисячі гривень неофіційної другої зарплати. А загалом на медицину українці витрачають близько 86 мільярдів гривень.

— Сукупні витрати на душу населення в європейських країнах і в нас серйозно відрізняються: 3300 доларів проти 231, — додає перший заступник гендиректора клініки "Оберіг" 37-річний Олег Петренко. — Тому коли кажуть, що реформи запровадять в Україні європейські стандарти медицини — не вірте. За такі гроші можуть гарантувати лише безоплатні послуги: первинну консультацію лікаря, пологи і невідкладну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Кожен лікар неофіційно отримує другу зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі