четвер, 24 липня 2008 19:21

Із кримським сепаратизмом треба боротися розвитком півострова

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Літо відсунуло на другий план нескінченні політичні чвари. Політична еліта країни обживає Мальорку й Мальдівські острови. Автор цих рядків відпочивав у Криму.

У липні кримська погода не тішить курортників постійністю, але це не заважає активному відпочинку. Укотре переконуєшся, що півострів — місце неповторне. Україна може пишатися цим унікальним рекреаційним регіоном. Враження від кримського відпочинку важко передати словами: тут злилися докупи синява південнобережних бухт і грізна велич Судацької фортеці, спів цикад і звуки морського прибою, аромат кримського ялівцю і вишуканий смак масандрівського вина.

Але чи багато наших співвітчизників і закордонних гостей насолоджуються красою півострова? На перший погляд, туристів у Криму вистачає. Але пов"язані з турбізнесом місцеві жителі вважають нинішній курортний сезон невдалим. "Мало народу цього року, не їдуть до нас люди!" — бідкається похмурий таксист у Феодосії. "Мабуть, наші витрати не окупляться", — каже бізнесмен із Судака. Він необачно вклав чималі гроші у прокат гідроциклів. "Росіяни нас розлюбили, а співвітчизники почали витрачати гроші неохоче", — ділиться враженнями працівник екскурсійного бюро в Новому Світі.

Статистика підтверджує правоту моїх кримських співрозмовників: хоча президент Віктор Ющенко й оголосив 2008-й Роком курортів і туризму, показники української туристичної Мекки помітно знизилися. За оцінками Кримського відділення Туристичної асоціації України приток туристів знизився в середньому на 10–15%. Найгірше йдуть справи на східному узбережжі Криму — здравниці Керчі завантажені на 50%.

Родзинки Кримського півострова загальновідомі — чарівна природна краса, унікальні історичні пам"ятки. Але цьому стабільному капіталу протистоять негативні чинники, що поступово набирають ваги.

Звісно ж, ціни. Інфляція зробила свою справу: у порівнянні з минулим літом вартість відпочинку в Криму збільшилася приблизно на третину. Якщо торік оренда однокімнатної квартири на Південному березі Криму обходилася мінімум у $30 на добу, то нині ціна стартує з $50. В Євпаторії та Феодосії житло дорожчає дещо повільніше.

У результаті ціновий розрив між Кримом та зарубіжними курортами скоротився, а розрив між ціною та якістю кримського сервісу, навпаки, збільшився. Український середній клас постраждав від падіння долара і не поспішає смітити грішми. Позначилося й чергове загострення відносин між Києвом і Москвою — частка туристів із Росії на кримських курортах цього року стрімко зменшилася. У російських мас-медіа була потужна агіткампанія: страшні розповіді про екологічну катастрофу в Криму, про море, нібито просочене нафтою, чергувалися з патріотичними закликами відпочивати на курортах Краснодарського краю.

Цей "чорний" російський піар не завжди небезпідставний. Ми так і не навчилися берегти природні та культурно-історичні багатства країни, і техногенна аварія в Керченській затоці — не єдиний приклад. На початку липня я був у Балаклаві й оглянув головну місцеву визначну пам"ятку — генуезьку фортецю Чембало. Як з"ясувалося пізніше, мені добряче пощастило. За два тижні від величної башти мало що залишилося — частина стіни обвалилася через зливу. А своєчасна реставрація могла б врятувати фортецю, що простояла сім століть.

Звісно, курортний сезон-2008 у Криму рано називати провальним — серпень і вересень ще допоможуть надолужити згаяне. Та все ж таки це тривожний дзвінок для сонячного півострова й України загалом. Якщо ми хочемо, щоб кримські курорти зберегли конкурентоспроможність, не слід сподіватися на туристів-однолюбів, звиклих до південнобережної краси. Потрібно діяти. Пріоритетні напрями — розвиток інфраструктури, наближення кримського сервісу до зарубіжних стандартів, відповідне законодавство, ефективна реклама. Зрозуміло, що без підтримки української влади кримчанам не впоратися. Туристична перлина України не повинна зблякнути — у цьому зацікавлені й жителі півострова, й офіційний Київ. Інтереси пересічного кримчанина й Української держави співпадають — справа за спільною роботою. Чи не це найефективніший спосіб боротьби з горезвісним кримським сепаратизмом?

Зараз ви читаєте новину «Із кримським сепаратизмом треба боротися розвитком півострова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі