середа, 11 квітня 2018 07:50

Із 2014 року По Росії завдали найсильнішого удару

6 квітня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 24 громадян Росії і 14 компаній. Планують заморозити їхнє майно і кошти. Американцям заборонили мати ділові контакти з цими людьми й підприємствами.

Україна планує синхронізувати санкції проти РФ із США, заявив президент Петро Порошенко:

— Очікую від Ради національної безпеки та оборони вже найближчим часом на комплексні пропозиції щодо синхронізації українського й американського санкційних режимів.

— В Олега Дерипаски залишився Миколаївський глиноземний завод, — каже економіст і політолог 38-річний Тарас Загородній. — Після того, як були загрози санкцій, він офіційно його перевів на швейцарського трейдера "Гленкор". Тобто просто змінив вивіску. Віктор Вексельберг мав стосунок до "Дніпрогазу". Коли вибухнув газ у Дніпрі (13 жовтня 2007 року на вул. Мандриківській, 127, від вибуху газу загинули 23 людей, 20 були поранені. — ГПУ), він приїздив в Україну. Не виключено, що цей актив або якась частка у нього залишилися.

Запорізький алюмінієвий комбінат Дерипаска фактично знищив (Вищий господарський суд відібрав це підприємство в російського олігарха у вересні позаторік. — ГПУ). А Миколаївський глиноземний продовжує працювати досить успішно.

У всіх цих справах фінансовий слід настільки заплутаний, що важко сказати, кому це належить. Наприклад, "Водафон" – начебто британська компанія, там скрізь сидять англійці. Але володіють нею росіяни. Те саме з компанією "Глуско", що з'явилася на нашому ринку. Начебто швейцарська, а насправді це – просто інша вивіска ТНК (Тюменська нафтова компанія, має мережу автозаправних станцій. – ГПУ). Те ж можна сказати про "Лукойл". Російські олігархи активно плутають сліди, щоб не потрапити під санкції.

Коли на одних наклали санкції, а на інших – ні, це створює параноїдальні острахи в авторитарному режимі. А російський є саме таким. Думатимуть: хто кого зрадив? Американці діють розумно – одних б'ють, а інших – ні. До того ж працюють собі в інтерес – "випилюють" усі галузі, що для них є стратегічними. Це фінансовий сектор, "оборонка", алюміній. Якраз триває торговельна війна навколо мит на постачання цього матеріалу в Америку. Не виключено, що наступними можуть бути сталь і металургія. Й найболісніше для РФ – запровадження ембарго на експорт російської нафти на світові ринки. Це буде нокдаун для тамтешньої економіки.

З 2014-го (тоді 41 країна обмежила співробітництво з РФ, позбавила доступ до окремих видів технологій і запровадила санкції проти окремих секторів економіки. – ГПУ) це – найсильніший удар по Росії. І він – не останній.

Зараз ви читаєте новину «Із 2014 року По Росії завдали найсильнішого удару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі