середа, 18 квітня 2012 09:29

"Гречаного буму не буде"

Автор: фото з особистого архіву Івана Денисенко
  Іван Денисенко: ”Чекаємо кращої ціни на пшеницю. Зараз за тонну дають 1700 гривень, а треба мінімум 1900”
Іван Денисенко: ”Чекаємо кращої ціни на пшеницю. Зараз за тонну дають 1700 гривень, а треба мінімум 1900”

Цьогорічний врожай пшениці врятувало грудневе тепло, вважає 53-річний Іван Денисенко, агроном господарства "Колос-08" у Черкаській області. Жодного із 213 га озимини цього підприємства не пересіватимуть.

— До грудня в деяких регіонах протягом осені не було жодного дощу й у зиму пшениця входила у дуже слабкому стані, — каже Іван Денисенко. — Але мало хто очікував, що в грудні буде середня температура вище 5 градусів. І так сталося, що пшениця встигла в післяноворічні морози увійти добре розвиненою. Я на днях досліджував посіви — абсолютно ними задоволений.

Літр пального від нового року подорожчав на гривню. Чи є гроші на сівбу?

— У нас на збереженні майже півтисячі тонн пшениці другого й третього класу. Притримуємо й реалізовуємо частково, щоб мати обігові кошти. Цього вистачить, щоб дожити до наступного врожаю. Та й чекаємо кращої ціни. Зараз за тонну дають 1700 гривень, а треба мінімум 1900. Сподіваємося, до наступного врожаю ціна трохи підніметься.

Низькі ціни говорять про достатню кількість запасів зерна в країні?

— Так. Якби відчувалася нестача зерна, воно підскакувало б у ціні неодмінно. Це стосується й гречки, на яку колись був ажіотажний попит. Лише в нас на збереженні її ще 23 тонни. Гарантовано, цього року гречаного буму не буде.

Яка культура може перетворитися на дефіцитну ближчим часом?

— Господарства зараз сіють усе — овес на вівсянку, ячмінь і, звичайно, високорентабельну кукурудзу. От чую, незадоволені просом. Ця культура своєрідна тим, що зараз сіють її гібридні високоврожайні сорти. Таке просо дуже тверде й погано піддається обробітку. Тому переробники не особливо хочуть ним займатися.

Чи можна очікувати росту цін на хліб через подорожчання пального, добрив?

— Суттєвого подорожчання точно не буде. Ціна за тонну тієї ж аміачної селітри за рік зросла з 1200 гривень до 1500. Солярка, запчастини — максимум на 10 відсотків. От за якийсь час в районі тих 10 відсотків, можливо, й піднімуться ціни на зерно. А так, усі умови для доброго врожаю цього року є.

Зараз ви читаєте новину «"Гречаного буму не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі