вівторок, 15 березня 2011 10:26

Гостей Євро-2012 готові прийняти на селі

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Туристична галузь отримає ефект від Євро-2012 тільки від  підприємств, що орієнтовані на заможних клієнтів. Держава не створила умов приватного готельного-відпочинкового бізнесу, який міг би прийняти менш платоспроможних уболівальників. Це каже голова правління Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимир Васильєв, 59 років:

— Не всі гості футбольного чемпіонату їздитимуть у лімузинах і житимуть у чотири-п'ятизіркових готелях. Європейці зі скромнішими фінансовими можливостями шукатимуть хостели чи садиби сільського туризму. Або селитимуться на околицях міст-господарів футбольного чемпіонату. Можлива й інша ситуація: турист забронював готельний номер, а місця не виявилося. Куди йому діватися? Піде жити на квартиру до бабусі, яка на вокзалі пропонує житло. Це буде ляпас Україні.

Туристи до нас їхатимуть переважно по "Віа регія". Це найдовший сухопутний транспортний коридор між Західною і Східною Європою, від Іспанії до Києва. Зараз ми готуємо опис об'єктів частини цього маршруту через Волинську, Рівненську, Житомирську й Київську області. Інформація про пункти міліції, лікарні, автозаправки, крамниці, розважальні заклади, час роботи, вартість квитка, координати в системі супутникової навігації буде на європейському порталі різними мовами.

Наші європейські колеги запитують: чому тільки до Києва, а далі нічого немає? Можна протягнути цей коридор до Донецька і Харкова. Адже буде й такий уболівальник, який їхатиме власним авто на один-два матчі. Йому зручно розміститися в радіусі до 200 кілометрів від стадіону, відвідати матч, відпочити — і додому. У сільській місцевості є чим його зацікавити. Приватники обробляють землю, вирощують екологічно чисті овочі та фрукти. Члени нашої асоціації в Україні можуть запропонувати туристам щонайменше 10 тисяч ліжкомісць. Решта господарів працюють нелегально. Скільки ще можна розмістити туристів — ніхто не знає. Закон про особисте селянське господарство ніби й дозволяє людям здавати кімнати, але вони мусять платити єдиний податок — 15 відсотків прибутку. Це не стимулює розвитку.  Приватник у карпатському регіоні зараз у вигіднішій позиції, за півтора-два роки він устиг напрацювати свою клієнтську базу. А що робити людям у таких малотуристичних регіонах як Донбас? Приватник збудує гостьові кімнати, а після 2012-го до нього ніхто не приїде. Платити ж доведеться постійно.

Сільська місцевість у країнах Євросоюзу дає 2 мільйони ліжко-місць для туристів. І всі постійно затребувані. Люди на тиждень бронюють кімнати в польському селі, пожили й переїхали на кілька днів у німецьке. Це працює десятиліттями, бо частково вирішує проблему працевлаштування селян. Маєш не більше п'яти кімнат для туристів — не мусиш реєструватися і платити податки. Працюй, творчо розвивайся, щоб задовольняти потреби туристів. Виходиш на рівень понад п'ять кімнат — реєструйся і плати. Це називається мотивація працювати.

Зараз ви читаєте новину «Гостей Євро-2012 готові прийняти на селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі