понеділок, 28 травня 2007 15:27

Головним переможцем стане народ

Соціологічні опитування останнього часу свідчать про те, що явних переможців на дострокових парламентських виборах не буде.

При нинішніх електоральних настроях і партійних розкладках найбільш вірогідним здається, що Соцпартія не пройде до Верховної Ради, а коаліцію формуватимуть Партія регіонів і КПУ. При цьому нова більшість матиме всього 230–240 голосів, тобто "прожитковий мінімум" для ухвалення законів. Цього буде явно недостатньо для неподільного домінування у вищому законодавчому органі країни.

Такі результати стануть серйозним ударом по "яструбах" з обох боків, бо спонукатимуть парламентаріїв до пошуку компромісів і консенсусу, а не до бійки "стінка на стінку". Це, у свою чергу, позитивно впливатиме на стабільність у політикумі. До того ж жорсткіші законодавчі й моральні обмеження щодо вільних переходів нардепів із фракцій у фракції змусять парламент чіткіше структуруватися на "наших" і "ваших". Тобто опозиція зрозуміє важливість свого становища, не зациклюватиметься лише на деструктиві чи на хворобливій ідеї за будь-що розвалити коаліцію і по політичних трупах видертися на її місце. Адже вона — частина влади, а не якась напівлегальна дисидентська структура.

Зі свого боку це повинна зрозуміти і парламентська більшість. Середньовічне гасло "Переможець отримує все" слід зарити, як сокиру війни. Й усвідомити, що політичні опоненти так само представляють народ, а не якихось тубільців чи інопланетян.

Таким чином, дострокові вибори, якщо і не розв"яжуть до кінця політичної кризи, то принаймні стануть важливим кроком на шляху до цього. Бо післявиборча ситуація змусить вищий ешелон влади виробляти більш цивілізовані правила гри і старанно обходити політичні граблі.

У підсумку головним переможцем дочасних перегонів може стати народ, якого так люблять політики під час виборів і так швидко забувають після них. По-перше, під час кампанії він отримає цілком конкретні доплати до зарплатні й пенсій. По-друге, матиме підробіток на агітації, роботі у виборчих комісіях та парторганізаціях. А по-третє, матиме можливість остудити гарячі голови ним же обраних можновладців.

Зараз ви читаєте новину «Головним переможцем стане народ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі