середа, 11 лютого 2009 17:04

"Геть від Москви!" і "Навіки разом!" — це екстремістські гасла

Науковий директор Центру соціальних експертиз Інституту соціології Юрій Саєнко, 72 роки, вважає, що українцям насамперед треба відроджувати народні традиції.

День святого Валентина, Хелловін, китайський Новий рік — це нові свята, які прийшли до нас вже за часів незалежності. Добре це чи погано?

— Погано. У нас чимало своїх традицій і свят, які ще збереглися в народі. Їх слід відшукувати й відновлювати. Вивчати свою історію, трипільську культуру, читати Велесову книгу.

Але на шляху національного відродження у нас  дві греблі. Перша — це прошарок істориків, учених і археологів, які переконують, буцімто наша історія почалася з Київської Русі. Слава Богу, що вже нема тих, які вели лік від жовтневої революції.

Друга гребля — засоби масової інформації. Вони хапають цукеркові обгортки від західної чи східної цивілізації та засмічують наш інформаційний простір.

В українців були свої обереги — вишиванка, плахта, рушник. А тепер набули поширення китайські монетки, японські статуетки, індійські амулети щастя й багатства.

— Звичайно, це нам теж непотрібно. Але слід зрозуміти людей. За роки царської Росії і СРСР національним символам не давали "спрацьовувати". Їх забороняли, паплюжили, заміняли іншими — зіркою, серпом і молотом  тощо. І багато хто вирішив: мабуть, наші народні символи вже своє віджили. Тому й удався до інших.

Це від того, що нас усіх погано вчили рідної культури. Зараз її треба широко й розумно пропагувати. Бо тільки на її основі може виникнути національна ідея. Рідна культура — це механізм консолідації суспільства.

Що від західного способу життя нам слід перейняти, а що ні?

— Переймати найкраще можна і від Заходу, і від Сходу, і від тієї ж Росії. Бо і "Геть від Москви!", і "Навіки разом!" — це екстремістські гасла. Скажімо, у росіян чітка й ефективна система влади. Інше питання — яка то влада. Але у них нам варто повчитися, як треба відстоювати національні інтереси чи пропагувати себе у світі.

У Заходу слід узяти інше — права людини, рівність усіх перед законом, повагу до особистості, принципи демократії. Чудовий приклад — японці. Універсальні цінності — ринкову економіку, демократію та право — вони переосмислили, опрацювали й наклали на свою культуру, залишивши її недоторканною. Треба мати український спосіб мислення, але зважати на найкращі напрацювання західної та східної культур. Бо маємо бути сучасними, а не залишатися в трипільській добі.

Зараз ви читаєте новину «"Геть від Москви!" і "Навіки разом!" — це екстремістські гасла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі