вівторок, 29 листопада 2011 10:15

"Генеральну прокуратуру треба розігнати сраною мітлою"

  Микола Мельниченко: ”Знаю про чорну мітку, яку вручила мені мафія. Вийти живим зі слідчого ізолятора буде нереально”
Микола Мельниченко: ”Знаю про чорну мітку, яку вручила мені мафія. Вийти живим зі слідчого ізолятора буде нереально”

Микола Мельниченко дзвонить у четвер, 24 листопада, по дев'ятій ранку. Про коротке інтерв'ю домовлялися раніше. Екс-майор державної охорони в гуморі, розпитує, як особисті справи.

Каже: для того, щоб надати інформацію, має 15 хв. Але цього часу не вистачає. Мельниченко обіцяє перетелефонувати за півгодини, коли купить картку поповнення. Розмовляємо якийсь час, а потім оператор знову роз'єднує нас. Мельниченко передзвонює ще раз і знову зазначає: говорити можна тільки 15 хв. Встигаємо.

— Я в Ізраїлі тимчасово. Готовий повернутися, щоб виступити свідком у справі проти Кучми, — розповідає екс-майор. — Проти мене суддя Кірєєв — той самий, що засудив Юлію Тимошенко — відновив кримінальну справу. Невже ви думаєте, що хтось йому за це дав хабара? Звісно ні, він же — "воплощение юридической чистоты и законности в Украине", — саркастично каже Мельниченко, який перебуває в міжнародному розшуку.

— Завдання мафії — довести, що я записував Кучму, порушив закон і підлягаю покаранню. На цій підставі мене хочуть швиденько засудити. Інкримінують статтю 365 — "перевищення службових повноважень". За нею засуджено і Тимошенко. Також мене звинувачують у розголошенні державної таємниці. Але наголошую: невже викриття президента — грабіжника і вбивці потрапляє під державну таємницю? До якого абсурду доходили тоді при Кучмі та які маразматичні рішення приймає суддя Кірєєв зараз?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГПУ підтвердили: постанова про арешт Мельниченка існує

Що зробила сьогоднішня банда? — продовжує екс-майор. — Вони відокремили кримінальну справу Мельниченка від кримінальної справи Кучми за фактом убивства Георгія Ґонґадзе. Більше того, розділили їх по різних відомствах. Справою Кучми займається Генпрокуратура, а моя справа, що була теж порушена Генпрокуратурою і розслідувана нею комплексно разом зі справою Кучми, зараз передана в СБУ.

Це означає, що Генпрокуратура не довіряє своєму слідству, бо сама ж визнала, що Мельниченко діяв правильно й абсолютно законно, виконуючи свій громадянський обов'язок. А також — це цинічна підстава керівництва України, і зокрема президента Януковича. В такому випадку можна говорити, що розслідування кримінальних справ проти Тимошенко і Луценка Генпрокуратурою також не заслуговують на довіру. Її треба розігнати сраною мітлою.

Або — інша версія: генеральному прокурору Пшонці була дана безпосередня вказівка рятувати Кучму і мафію. Для цього необхідно посадити Мельниченка. А хто міг дати таку вказівку генпрокурору, якщо він безпосередньо підпорядковується президенту? Хтось дуже хоче, щоб в Україні і світі склалося враження, що Янукович захищає мафію, яка душить свободу слова і репресує людей.

СБУ плювати хотіла на закони і на суддю Кірєєва, якщо вони стосуються Мельниченка. В законі чітко прописано, що на досудове слідство після відновлення кримінальної справи відводиться місяць. А постанова судді Кірєєва набула чинності 29 липня. Тобто слідство мало закінчитися 29 серпня. Слідчий Чіжиков цинічно і нахабно порушив законодавство, у відведений строк допитів не проводив. Законом передбачено, що слідчий зобов'язаний висунути обвинувачення не пізніше 2 серпня. Це його обов'язок. Натомість жодних слідчих дій зі мною не проводили. І9 серпня я офіційно звернувся до голови СБУ Хорошковського і генпрокурора Пшонки. Ніякої реакції.

Але якщо мене не викликали на допити, значить, 29 серпня моя кримінальна справа мала бути закрита згідно із законом. Однак мені стає відомо, що прийнято рішення мене стратити: або шляхом посадки в СІЗО, або шляхом убивства.

За моїми близькими, адвокатами стежать, було навіть мінування будинку. На мої звернення стосовно цього прокуратура ніяк не відреагувала. А неофіційно з міліції мені сказали, що діє банда. Це нагадує сценарій із Ґонґадзе. Тому я вирішив виїхати з України. Знаю про чорну мітку, яку вручила мені мафія. Вийти живим зі слідчого ізолятора буде нереально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні діє спецслужба політичних вбивств - Мельниченко

Зараз я в шортах і сорочці стою на березі моря в Тель-Авіві. Температура повітря плюс 16, води — плюс 21. Місцеві — в пальтах і куртках, а мені комфортно й так. Купаюся щодня, щоб загартуватися фізично. Також одразу по приїзді в Ізраїль відвідав святі місця. Поїхав автобусом в Єрусалим, був біля Стіни плачу, Гробу Господнього, підійнявся на Голгофу. Молився, ставив свічки, залишав записки. Після молитов заспокоївся, відчув енергетику, що можуть дати ці місця. Тепер готовий жити далі, рухатися і боротися.

Мої наступні дії залежатимуть від генпрокурора Пшонки. 21 листопада я направив йому листа, у якому виклав факти порушення чинного законодавства. Якщо реакції не буде до 30 листопада, то для мене буде однозначно ясно, що Пшонка підставляє Януковича, — каже Микола Мельниченко.

Спершу він мешкав у готелі. Потім, через високу ціну, винайняв квартиру. Скільки платить за неї, не говорить. Зазначає, що це — дешевше, ніж у Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Генеральну прокуратуру треба розігнати сраною мітлою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі