пʼятниця, 20 січня 2012 00:00

"Гаврилівські курчата" знову підхопили інфекцію

Курятина — найбільш споживаний м'ясний продукт. Вона становить половину всього м'яса на столах українців. Тому якості цього продукту треба приділяти особливу увагу. Адже саме м'ясо і вироби з нього є лідерами за кількістю причин харчових отруєнь.

Нещодавно Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України виявили збудник сальмонельозу у субпродуктах курятини виробництва ТОВ "Комплекс Агромарс " (ТМ "Гаврилівські курчата"). Про це повідомив голова Держветслужби Іван Бісюк:

— Ці субпродукти зараз заморожені, — розповідає. — Після розслідування ми будемо приймати рішення, що робити із замороженими субпродуктами: віддати для термічної обробки чи утилізувати.

Торік у червні після вживання курей-гриль із супермаркету "Велика кишеня" у столичному районі Оболонь отруїлися 46 людей. Із них 38 госпіталізували із симптомами харчового отруєння. Зокрема — п'ятьох дітей. У них був стан середньої тяжкості. Тоді ж головний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко заявив, що має намір заборонити продаж курей від виробника торгової марки "Гаврилівські курчата", у м'ясі яких було виявлено сальмонелу. Як бачимо, імідж виробника курятини "Комплекс Агромарс" не вперше страждає від проблем із контролем якості м'яса вирощуваної птиці.

— Це свідчить про системну проблему з контролем за безпекою на виробництві, — каже директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець. — М'ясо надходить у продаж запаковане, зараження на етапі логістики малоймовірне. Отже, контакт із патогенною мікрофлорою треба шукати на виробництві. Можливо, процес вирощування птиці належно не контролюється або ж прокол стається тоді, коли курей забивають, тушки обвалюють чи коли м'ясо готується до пакування. Наявність у товарі такого патогенного мікроорганізму, як сальмонела, для іміджу виробника харчів все одно що катастрофа "Фукусіми-1" для Японії.

У липні минулого року Інститут споживчих експертиз провів глибоку експертизу зразків продуктів з курятини торгових марок, що займають близько 80% ринку. За результатами лабораторних досліджень виявилося: лише зразки торгової марки "Наша Ряба" не викликали в експертів застережень за мікробіологічними і фізико-хімічними показниками. В решті, в тому числі в продукції торговельної марки "Гаврилівські курчата", виявили кишкову паличку.

Імідж одного виробника не має впливати на всю галузь, — кажуть експерти, — адже скандал із зараженням сальмонелою курятини від ТМ "Гаврилівські курчата" вже вийшов за межі України. Авторитетне  видання в галузі птахівництва Worldpoultry пише, що це найбільший випадок із затриманням зараженої партії в Україні і радить не купувати м'ясо цього виробника  до завершення розслідування.

Начальник управління громадського здоров'я та санітарно-епідемічного благополуччя населення Міністерства охорони здоров'я Алла Григоренко  зауважила, що "за дев'ять місяців поточного року санітарно-епідеміологічна служба вилучила з продажу понад 25 тонн м'ясної продукції — через невідповідність державним стандартам".

Виробники не контролюють якість продуктів і намагаються будь-що продати свій товар. А торговельні мережі женуться за прибутками й викидають на полиці магазинів неякісні харчі. За таких умов споживач залишається сам на сам із проблемою. Експерти Інституту споживчих експертиз радять: купуйте м'ясо та м'ясопродукти перевірених торгових марок, ретельно перевіряйте дати на упаковці, уважно читайте інформацію про склад продукту й умови його зберігання.

Зараз ви читаєте новину «"Гаврилівські курчата" знову підхопили інфекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі