вівторок, 16 травня 2017 07:40

Євросоюз затвердив безвіз для України

— Україна остаточно оформила розлучення з Російською імперією. Саме так маємо це сприймати, — говорить президент 51-річний Петро Порошенко в інтерв'ю одному з телеканалів.

Рада міністрів країн Євросоюзу затвердила надання безвізового режиму для України.

17 травня документ мають підписати президент Європарламенту і посол керівної нині в ЄС Мальти. Через 20 днів після опублікування безвіз для українців набуде чинності. Орієнтовно він почне діяти 11 червня, але дата може змінитися. На виконання ­критеріїв для безвізу попередній уряд Арсенія Яценюка ухвалив 144 закони та регуляції. Цим заклали підвалини для такого рішення.

— Мав зустрічі з канцлером Німеччини, з віце-президентом Сполучених Штатів Америки, президентом Європейської Ради, головою Європейського пар­ламенту. Ще торік питання стояло у площині бюрократичних процедур. У Європі вони також є, — каже лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк, 42 роки.

"Понад 57 тисяч осіб, офіційно зареєстрованих у Криму, отримали українські закордонні паспорти. Серед них і біженці з півострова. Але левова частка — це мешканці в Криму. Майже 12 тисяч закордонних паспортів жителям півострова й Севастополя видали на Херсонщині. На другому місці Київ — 9,4 тисячі. Багато документів також отримали в Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській областях. Сідають на поїзд до Ново­олексіївки і їдуть у той регіон, де зуміли домовитися. У Криму й Севастополі є багато оголошень: "Оформимо український закордонний паспорт. Без виїзду на материк", — пише в соц­мережі нардеп від "Народного фронту" Дмитро Тимчук, 44 роки.

"Стане простіше й дешевше подорожувати в ЄС. "Особиста євроінтеграція" сформує ще більший запит на проєвропейські перевтілення в державі. Однак він має супроводжуватися реформами та зрушеннями в країні, а не їх саботажем, — пише журналіст Анатолій Марциновський, 49 років. — Сусідня Молдова отримала безвізовий режим навесні 2014‑го, а через півтора року обрала президентом проросійського Ігоря Додона. Це наслідок корумпованості й некомпетентності "проєвропейських" політичних сил — подібних до тих, що зараз при владі у нас".

— Півтора місяця тому безвіз отримала Грузія. Понад 11 тисяч її громадян скористалися ним, і лише 26 — відмовили. А раніше відмовляли 12 відсоткам, — говорить 30-річна Мар'яна Кузьо, експерт із євроінтеграції. — Доступ до Європи стане простішим. Українці більше спілкуватимуться з тамтешніми громадянами. Студенти зможуть безперешкодно брати участь у програмах обміну. Не пускатимуть тих, хто обманював прикордонників і використовував безвіз не за призначенням. Їхав на конференцію, а насправді, працював чи затримався в ЄС довше 90 днів.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз затвердив безвіз для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі