пʼятниця, 10 жовтня 2014 06:20

Євросоюз має прийняти Україну до свого складу

Колишній міністр закордонних справ Німеччини 66-річний Йошка Фішер вважає, що Євросоюз має прийняти Україну до свого складу. Про це написав у статті в німецькій газеті. Напрямок розвитку України багато в чому залежатиме від позиції ЄС, вважає Фішер. Додає: Європа винна у війні на Донбасі. Бо свого часу недооцінила значення України.

– Фішер озвучив лише особисту думку, – говорить експерт із міжнародної політики 44-річний Володимир Горбач.

Фішер каже, що Європа усвідомила, наскільки ситуація в Україні впливає на її країни. Це справді так?

– Європа нині перебуває на цьому шляху. Усвідомлення приходить поступово. Дехто вже дозрів – як Фішер та однодумці. Значно краще, ніж кілька місяців тому, розуміє українські події канцлер Німеччини Анґела Меркель. Однак більшість європейських і американських політиків дещо відстають з осмисленням ситуації. Це не дозволяє їм реагувати миттєво.

Чи є шанс на радикальніші дії щодо Москви?

– Є. Але слід розуміти стратегію Заходу щодо протидії російській експансії. Вона полягає в тому, щоб якомога менше шкоди заподіяти собі. Тому сферою впливу на Путіна обрали економіку. Через фінансові санкції – не даватимуть кредитів, інвестицій. Тобто ізолюють російську економіку від глобальної системи. Це зменшуватиме ресурси Москви для ведення війни.

За таку слабку і мляву реакцію як компенсацію Україні Захід пропонує фінансову допомогу. До необхідності постачання нам зброї Європа і США поки що не дозріли. Аргументують це тим, що все одно Україна військово буде слабшою від Росії. Це хибна позиція. Адже йдеться про те, щоб мати можливість завдати агресору максимальної шкоди.

Як Захід діятиме далі?

– Привід для наступних санкцій буде, якщо Москва продовжуватиме війну на Донбасі чи вийде за його межі. Нині росіяни стоять перед вибором – пробивати коридор на Крим чи діяти за "мінським протоколом". Тобто чи виводити війська ­й віддавати кордон під контроль українських прикордонників.

Існує висока вірогідність того, що Кремль піде на загострення конфлікту перед виборами до Верховної Ради. Переслідуватиме дві мети: зірвати голосування й захопити нові території. Тоді Росію можуть відрізати від системи міжнародних банківських розрахунків. Про це вже говорив прем'єр-міністр Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз має прийняти Україну до свого складу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі