четвер, 19 травня 2011 08:00

Європолу нічого хвилюватися

Представники Європолу застерегли Євросоюз від надання безвізового режиму багатьом пострадянським країнам, зокрема й Україні. У поліцейській агенції ЄС вважають, що це сприятиме імпорту до Європи наркотиків та підробних товарів, активізації торгівлі людьми тощо.

Звичайно, все це легко уявити. Організованій злочинності в Україні чудово. Але насправді Європолу нічого хвилюватися. Адже скасування віз для українців залежить насамперед від української влади.

Для цього потрібно виконати План дій з візової лібералізації, який Євросоюз надав у листопаді торік. Його вимогами є належні прикордонний контроль та міграційна політика, реальна боротьба із хабарництвом та організованою злочинністю, дотримання прав людини і багато іншого. Україна має ухвалити нові закони або модернізувати чинні у півтора десятку сфер. А потім продемонструвати їх ефективне виконання. Тому можна не сумніватися, що за президентства Віктора Януковича безвізове питання у практичну площину не перейде.

Бо нелогічно для цієї влади вкладати величезні бюджетні кошти у покращання прикордонної інфраструктури, коли можна звично розтягти їх по власних кишенях. Не може режим на ділі руйнувати корупцію — золоту для себе жилу, яка казково збагачує можновладців. Протиприродно й збитково для Януковича будувати справді демократичну державу, у якій панував би закон, і дотримувалися прав людини. Не боротиметься сама з собою й організована злочинність. Ні для кого не секрет, що країною править справжнісінька мафія.

Україна нервово відреагувала на заяву Європолу. Проте про якісь успіхи у виконанні Плану дій з візової лібералізації не сказала ані слова. Відомо, що просувається поволі хіба що справа із запровадження біометричних паспортів. Вочевидь через те, що на виготовленні їх можуть гарно заробити свої фірми. На це виділили 120 мільйонів бюджетних гривень.

Від початку скасування віз для пересічних співгромадян цікавило владу лише тому, що це додало б їй рейтингу на якихось чергових виборах. Але тепер ціна питання падає. Стає дедалі зрозуміліше, що режим узяв курс не на чесну виборчу боротьбу. Маніпулювання законодавством, адмінресурс, нищення політичних опонентів, у крайньому разі фальсифікації — це для нього значно надійніше та звичніше, ніж здобувати відсотки через покращання життя людей і реформи. Серед іншого й у тому, що стосується безвізового режиму з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «Європолу нічого хвилюватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі