середа, 23 квітня 2008 18:22

Єльцин не заважав Україні ставати державою

23 квітня виповнилися роковини з дня смерті Бориса Єльцина — він помер від раптової зупинки серця. У Москві першому президентові Росії відкрили пам"ятник. Єльцин прожив 77 років, понад вісім з яких керував країною.

Учора представники нинішньої кремлівської влади говорили про роль, яку відіграв Борис Єльцин для зміцнення держави. Російські ліберали з ностальгією згадували так звану єльцинську епоху — демократію, свободу слова й преси.

Єльцин був постаттю колоритною й суперечливою. Любив випити. 1991-го зіграв ключову роль у підписанні Біловезьких угод та у протистоянні серпневому антигорбачовському путчу. 1993 року жорстоко придушив заколот російської Верховної Ради. 1994-го розпочав першу чеченську війну і фактично програв її. 31 грудня 1999 року оголосив про дострокове складення повноважень й передачу влади Володимирові Путіну, з яким країна рішуче попрямувала до тоталітаризму всередині й однозначно імперської зовнішньої політики.

Росіянам він імпонує як веселий мужик напідпитку

Росія часів Єльцина й нинішня — різні щодо її відносин з Україною. 10 років правління кадебіста Путіна поховали толерантність до нашої держави, більш-менш поважне ставлення до неї. Безцеремонне втручання в українські вибори 2004 року, намагання затягти нас до Єдиного економічного простору, газовий шантаж... Зрештою, заяви Путіна, що Україна навіть і не держава — при Єльцині такого бути не могло.

Звісно, не варто ідеалізувати єльцинську владу: і тоді, й нині Кремль не бачив "братнього народу" поза межами свого впливу. Та методи надто різні. Завдяки лібералізму Єльцина Україна отримала безцінні 10 років для формування державності, яка хоч і недосконала сьогодні, проте здатна протистояти новоімперському російському тиску. З іншого боку, єльцинська Росія була для України певним зразком демократії, якого слід було прагнути.

Безперечно, Борис Єльцин залишатиметься історичною постаттю для Росії. Але все непотрібне їй сьогоднішній буде відкинуто й забуто. Кремлю Єльцин нині вигідний образом рішучого державного лідера. Про його демократизм воліють не згадувати. Росіянам політик імпонує як веселий мужик напідпитку, що міг і оркестром у Німеччині подиригувати, і власний парламент розстріляти. Бо й те, й інше дуже по-російськи. Сьогодні Єльцин-ліберал нікому не потрібен у Росії. Хіба що тому гурту недобитих режимом, народжених єльцинською епохою демократів, покликаних створювати видимість свободи.

Зараз ви читаєте новину «Єльцин не заважав Україні ставати державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі