середа, 25 листопада 2009 18:30

Експерти виводять у другий тур Януковича і Тимошенко

Політологи підбивають перші підсумки перебігу президентської кампанії та оцінюють старт основних кандидатів на головне крісло країни.

— Судячи з прийняття закону про соціальні стандарти, що призвело до ризиків неотримання чергового траншу від МВФ, з відмови у виділенні коштів на боротьбу з вірусними захворюваннями, провокування зростання інфляції, "ігор" під час розгляду держбюджету, можна зробити висновок про спробу ситуаційної антиурядової коаліції. Її мета — загнати країну в гірший стан і звинуватити Кабінет Міністрів, — вважає заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Він каже, що спроби відставки уряду — це ознака боротьби особисто з кандидатом у президенти Юлією Тимошенко і свідчення про роботу на дестабілізацію ситуації в Україні.

— Те, що зібрали 120 підписів за відставку Кабінету Міністрів, означає одне: конкуренти Тимошенко на виборчих перегонах хочуть розхитати ситуацію в країні та змістити прем"єра, — говорить політолог.

Особливу увагу експертів привертає кампанія колишнього голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Ще весною здавалося, що він має реальні шанси потрапити до другого туру. Але тепер очевидно, що молодий кандидат фактично виявився політичною бульбашкою.

"Фронт" Яценюка — це бліндаж, в якому один боєць і кілька автоматників

— Статистично яскраві зірки зі стрімким стартом швидко стають карликами, а іноді навіть і чорними дірами, — зазначає політолог Володимир Фесенко. — Можливо, ті люди, котрі з ним працюють, так впливають на нього.

Фесенко критикує Яценюка за невизначеність і коливання між електоратом Заходу та Сходу України.

Є чимало версій, чого він так і не посів свого місця серед політичних "важковаговиків". Більшість із них пов"язана з характером самого Арсенія Петровича та особливостями його іміджу. Так, на думку керівника Центру соціальних досліджень "Софія" Андрія Єрмолаєва, недовіру в людей викликає "невідповідність реклами з образом".

— Уже перші півроку активного просування Яценюка показали, що його "фронт" — це бліндаж, в якому один боєць і кілька автоматників, — каже Єрмолаєв. — Це й була одна з перших причин, чому виборець почав розчаровуватися у Яценюкові як лідері. Зміна політичних позицій і поглядів, надмірна амбіційність, яка веде до сумбуру, дивні кольорові гами на біґ-бордах свідчать про його непрофесійність.

На думку політолога, з пантелику людей збила утопічна "Велика Європа" екс-спікера. Люди не хочуть віддавати перевагу кандидатові, який будує повітряні замки.

Якщо узагальнити оцінки експертів, то за президентське крісло реально боротимуться Віктор Янукович та Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Експерти виводять у другий тур Януковича і Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі