вівторок, 17 вересня 2019 06:45

Економіка України зростає найшвидше у Східній Європі

Міністерство економіки РФ знизило прогноз зростання на найближчі роки. У липні валовий внутрішній продукт скоротився на 0,3%, порівняно з червнем. Доходи росіян знизилися на 1,3% за півріччя. Даються взнаки західні санкції. Але кремлівська пропаганда далі розповідає росіянам про Україну як державу, що не відбулася.

Українська економіка після початку російської агресії пережила стрес. Викликом став розрив економічних зв'язків із РФ. Україна втратила значну частину промислового потенціалу. На окупованих територіях виробляли чверть промислової продукції. Величезні ресурси мусить віддавати на протистояння агресору. Оборонний бюджет зріс із 15 млрд грн 2013-го до 163 млрд грн нині. Попри це в Україні цьогоріч найвищий за три роки приріст ВВП — 4,6%. Зарплати зросли на 10%, інвестиції — на 18%, обсяги виконаних робіт у будівництві — на 21%.

Конкуренція на ринку праці зростає через дефіцит кадрів, який спричинила масштабна трудова міграція в Європу. Курс долара щодо гривні знижується. Збільшується купівельна спроможність українців.

Український ВВП за чотири роки зріс із $90 млрд до $131 млрд. Це найшвидший темп у Східній Європі.

За участі європейського капіталу відкрили понад 200 промислових підприємств. Експорт в ЄС зріс на 30%, досяг $20 млрд. На розвиток економіки працює безвіз. Вимагає технологічного покращення. Гривня зміцнилася, тому купувати обладнання за кордоном і продавати продукцію на внутрішньому ринку стало вигідно.

В Україні існує хоч і олігархічна, але конкуренція. Перешкоджає одержавленню економіки, яке в Росії вбиває інвестиційний клімат. Навіть держкомпанії діють, як комерційні організації, а не агенти уряду.

Багато секторів малого й середнього бізнесу почуваються впевнено. Державне і поліцейське рейдерство за роки президентства Петра Порошенка ослабло. Прихід до влади нової команди породив надії на зменшення бюрократії.

Третина української економіки в "сірій" зоні. Якщо новій владі вдасться запровадити податок на виведений капітал, скасувати мораторій на продаж землі, спростити процедуру отримання патентів і ліцензій, економіка збільшуватиметься до 4% щороку.

Україна ще залежить від Росії в постачанні деяких енергоносіїв. Москва може легко погіршити військово-політичну ситуацію. Фінансова підтримка Заходу залишається значною. Однак напрямок розвитку в бік відкритості зовнішньому світу й заохочення конкуренції не залишає сумнівів. Україна — не Росія. Ні в політичному, ні в економічному відношенні.

Зараз ви читаєте новину «Економіка України зростає найшвидше у Східній Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі