середа, 22 лютого 2006 17:58

Економічних потрясінь не буде

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Прогнозів щодо подальшої долі української економіки нині не бракує. Особливо активно вправляються в цьому політики. Провладні кажуть, що все добре і жодних підстав для економічної кризи немає. Опозиційні лякають мало не катастрофою.

Економісти ж сходяться на тому, що все залежатиме від майбутньої урядової коаліції. Але потрясінь не слід очікувати в будь-якому разі. Втім, так само не варто плекати й райдужних надій.

— Суттєво знизилися темпи економічного зростання. Обсяги перерозподілу через бюджет не зможуть в цьому році зростати такими, як торік, темпами,— каже економіст Центру Разумкова Василь Юрчишин, 50 років. — Стимулів для розвитку підприємництва поки що не видно. Водночас підстав для паніки теж немає.

Цього року і бізнес, і громадяни житимуть і виживатимуть насамперед не завдяки турботі влади, а покладаючись на себе, каже економіст. Бо перспектив швидкого формування реальної, а не ситуативної парламентської більшості не видно. Так само, як і перспектив формування уряду реальних реформаторів. Таких, що не боятимуться застосовувати в тому числі й непопулярні заходи.

Буде певна гарантія стабільності для бізнесу та інвесторів

— Після виборів триватиме слабка економічна стагнація, — підсумовує Василь Юрчишин. — Різких економічних провалів також не буде.

Приблизно так само оцінює ситуацію і старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенія Ахтирко, 36 років. Важко, каже вона, створюватиметься і парламентська коаліція, і  формуватиметься майбутній уряд.

— Через це якихось важливих економічних рішень до середини року не ухвалюватимуть, — прогнозує експерт. — Тому й суттєві зміни в соціально-економічному житті навряд чи стануться. Темпи економічного зростання будуть невисокими. Доходи населення зростатимуть, але повільніше, ніж торік. Не варто очікувати й на таке збільшення соціальних видатків, яке було минулого року.

Економіст також вважає, що в будь-якому разі не переглядатимуть права власності. Тобто буде певна гарантія стабільності для бізнесу та інвесторів.

Саме через це песимістично оцінює післявиборні економічні перспективи кандидат економічних наук  Олена Мазур, 45 років. Вона очолює громадське об"єднання "За Україну, Білорусь і Росію". Її непокоїть, що ймовірні переможці виборів пропагують подальшу приватизацію. У тому числі й приватизацію землі.

— Страшно про це чути. Адже земля — це, мабуть, єдине в Україні, що сьогодні ще не приватизоване, — каже вона. — Однозначно зростатимуть ціни. Сьогоднішнє постійне подорожчання м"яса, цукру, хлібопродуктів, електроенергії, води й тепла — це все наслідки приватизації. Нині всі ці стратегічні галузі належать приватним особам. А деякі вже перейшли до рук іноземного капіталу і зареєстровані в офшорних зонах.

Олена Мазур вважає, що стратегічно важливі для держави об"єкти, які належать іноземцям, треба  націоналізувати. Якщо в результаті виборів до влади в Україні прийде така політична сила, яка це зробить, — тоді в державі буде порядок. Однак сама економіст на прихід такої надто не сподівається.

Доктор економічних наук В"ячеслав Кредісов, 40 років, вважає навпаки: після виборів ситуація  стабілізується. Бо так відбувається завжди.

— Бізнес прилаштується до нових післявиборних правил, — пояснює він. — Прийдуть зовнішні інвестиції. Загалом в Україні житиметься краще. Політична й економічна еліти після виборів робитимуть усе необхідне, щоб ситуація була максимально стабільною. Буде закріплено нинішні тенденції розвитку. Люди відчують правильність зроблених останнім часом кроків. Звісно, року для реалізації всього задуманого мало. Але після виборів результат не забариться.

Нинішні ж залякування народу економічним колапсом В"ячеслав Кредісов називає "штучним розхитуванням човна".

— Це приносить певні дивіденди напередодні виборів, — каже він. — Багато хто хоче привернути до себе увагу. Але після виборів "обід" скінчиться — отож і за ложку битися не буде сенсу.

Доходи людей зростатимуть, але повільніше

Голова Ради молодих підприємців України Денис Красніков, 29 років, переконаний: для бізнесу головне — стабільність. Ситуація поліпшуватиметься, якщо швидко створять коаліцію і сформують уряд. За умов, що його дії не шкодитимуть бізнесу.

А от президент Центру економічного розвитку 61-річний Олександр Пасхавер взагалі не береться щось прогнозувати. Хоч і вважає, що можливу післявиборну економічну ситуацію надто песимістично оцінювати не варто:

— Минулий рік був роком якісного зростання економіки, — каже він.

"Інтуїтивно" Олександр Пасхавер відчуває, що наступні вибори тенденцій не змінять. І катастрофою для економіки не стануть.

Зараз ви читаєте новину «Економічних потрясінь не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі