пʼятниця, 21 грудня 2018 07:30

"Доведеться підняти ціни на газ навесні"

Міжнародний валютний фонд 18 грудня затвердив нову програму допомоги Україні на $3,9 млрд — 108 млрд грн. $1,4 млрд першого траншу має надійти 25 грудня. Потім кошти планують виділяти щопівроку.

Того ж дня Світовий банк ­вирішив надати Україні фінансові гарантії на $750 млн. Гроші мають сприяти реалізації реформ у банківській системі, у сфері пенсійного забезпечення, протидії корупції, скасуванню мораторію на продаж сільськогосподарських земель, а також забезпечити їхнє подальше впровадження.

— Українська влада за підтримки партнерів відновила економічну ­стабільність та зростання, — каже перший заступник директора МВФ Девід Ліптон, 52 роки. — Допомогли ­розсудлива фіскальна та монетарна політика, гнучкий обмінний курс. Київ затвердив надійний бюджет на 2019 рік, підвищив тарифи на газ і опалення та ухвалив законодавство для вдосконалення управління в державних банках.

За попередньою програмою з 2015 року Київ отримав чотири транші — $8,7 млрд із можливих 17,5, бо не виконав вимог Фонду в повному обсязі.

— Останній транш від МВФ ми отримали у травні торік. На поновлення співпраці пішло майже півтора року. Це можна було зробити втричі швидше. Фонд вимагає те, що потрібно в першу чергу Україні. Ці кроки можуть бути болючі, тому шкодять рейтингам влади перед виборами, — каже інвестиційний банкір Сергій Фурса, 36 років.

— МВФ наполягав на ­створенні ефективного антикорупційного суду, пенсійній реформі. Ми це виконали. Мали привести тарифи на газ до ринкових. Це зробили частково. Доведеться ще підняти ціни ­навесні.

Треба завершити формування ­нормального антикорупційного суду. Представникам влади й олігархату не вигідно, щоб він був ефективним. Необхідно створити законодавство, яке дозволить приватизацію ­землі.

Отримані від МВФ гроші будуть ­резервом Національного банку України. Підтримуватимуть валюту. Сам факт надання траншу є сигналом для інших інвесторів, що з Україною ­можна працювати. Наступного року нас чекають великі виплати зовнішнього боргу. Без грошей МВФ та інших кредиторів ми б не змогли віддати потрібну суму та утримати бюджет стабільним.

— Довіра до теперішнього уряду є. Якщо після виборів до влади прийдуть популісти, другий транш не ­дадуть, — каже політолог Віктор Таран, 40 років. — Треба, щоб ми не повторили приклад Аргентини чи Греції. Там курс обвалився і МВФ довелося ­витрачати на допомогу їм ще більше ­коштів.

Зараз ви читаєте новину «"Доведеться підняти ціни на газ навесні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі