середа, 16 липня 2008 19:06

До вузів можуть не потрапити переможці олімпіад

Завершився прийом документів до вищих навчальних закладів. Нині приймальні комісії визначаються із прізвищами першокурсників.

Із незалежним оцінюванням було більш-менш зрозуміло, все ж таки кілька років тривав експеримент. Але як і кого зараховувати у студенти за результатами тестування — із цією процедурою вузи країни зіткнулися вперше. Рекомендований міністерством мінімальний прохідний бал становив 124. Але навряд чи в тих, хто набрав стільки, є гарантовані шанси. На заваді можуть стати пільговики — ті, хто йде здобувати вищу освіту поза конкурсом. Наприклад, на тисячу місць першого курсу Київського національного економічного університету таких припадає третина. Серед них діти-інваліди, інваліди I та II груп, діти-сироти тощо.

Зрозуміло, навчальний заклад зацікавлений набрати студентів із високим рівнем знань. Пільговик не завжди відповідає цим вимогам, але за законом має привілеї. Його повинні зарахувати на бюджетне місце. Звісно, у демократичній країні вільний доступ до освіти людей з обмеженими фізичними можливостями чи соціально вразливих — явище нормальне. Але ж задовольняючи їхні права, автоматично ущемляють права обдарованої та талановитої молоді, якій не вистачить місця на студентській лаві. І не з об"єктивних, а з таких от суто механічних причин.

Цілком вірогідно, що люди почнуть купувати довідки про інвалідність

Недоліки вступної кампанії стануть очевидні після її закінчення. Але вже зараз можна сказати, що вона є своєрідною шоковою терапією не тільки для вузів. Ризикують залишитися без студентського квитка цього року ті, хто на нього чесно заслуговує. Наприклад, переможці учнівських олімпіад — тобто ті, які своїм відмінним навчанням вибороли логічне право на отримання вищої освіти. Таких зараховуватимуть до вузів на загальних підставах, а їхні перемоги візьмуть до уваги лише, якщо вони на тестуванні наберуть однакову з іншими абітурієнтами кількість балів. Але пільговику така обдарована дитина конкуренції не складе.

Нині експерти пропонують Міносвіти встановити вищим навчальним закладам певну квоту на вступ для пільговиків. Не виключено, що це спровокує конкурс серед претендентів на здобуття вищої освіти, які мають пільги при вступі. Інакше цілком вірогідно, що наступного року корупція вітчизняної системи освіти зачепить ще й медичну — люди почнуть купувати довідки про інвалідність.

Зараз ви читаєте новину «До вузів можуть не потрапити переможці олімпіад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі