пʼятниця, 01 березня 2019 07:25

До Помісної церкви України приєдналися 400 громад

— Кожен народ має право з набуттям національної незалежності шукати для себе і церковну, — каже речник Синоду Кіпрської церкви митрополит Пафський Георгій, 69 років. — Це закріплено в священних канонах. Надання автокефалії Українській церкві Вселенським патріархатом відбулося з метою примирення і єдності. Однак на сьогодні вона не є досягнутою. Логічно — почекати, щоб побачити результат.

18 лютого Кіпрська церква розглянула визнання автокефалії Помісної церкви України. Священики говорили 5 год. за зачиненими дверима. У підсумку підтримали українську автокефалію, розкритикували росіян за спроби втручатися у справи ПЦУ. Проте так і не прийняли рішення щодо остаточного визнання.

21 лютого Синод Румунської церкви висунув українській стороні умови визнання. Головна — можливість збереження мовної свободи румунським парафіям на Буковині та їхнього права об'єднатися в румунський вікаріат — церковно-адміністративну територіальну одиницю. Українська церковна влада надала письмові гарантії щодо поваги етнічної та мовної ідентичності румунів.

— Треба враховувати неймовірні зусилля Російської церкви щодо унеможливлення визнання ПЦУ. Але вони приречені на поразку. Усі розуміють, що Константинополь діяв у межах своїх повноважень, надаючи Україні автокефалію, — говорить релігієзнавець 50-річний Андрій Юраш.

— Для багатьох церков визнання пов'язане з російськими паломниками й олігархами, офшорними зонами. На Кіпрі багато росіян мають майно. Кіпрська церква є великим землевласником. Багато росіян платять оренду, підтримуючи її.

Росіяни також поставили ультиматум Грузії. Якщо вона визнає Помісну церкву України, то приймуть під свою юрисдикцію церкви в Абхазії та Південній Осетії. Постає питання принципів — йти на поводу в Росії чи дотримуватися християнських канонів. Але жодна церква, навіть близькі до Росії Антіохійська (включає в себе церкви на Близькому Сході, Лівану, Іраку та країни Аравійського півострова, а також церкви їхніх діаспор. — ГПУ) та Сербська, не сказали чіткого "ні". Кожна виважено прийматиме рішення. Це може затягнутися на роки.

Маємо унікального союзника в особі Вселенського патріархату. Він зацікавлений у визнанні ПЦУ, тож це лише питання часу. Ми зі свого боку маємо доводити, що Українська церква — зріла.

Румунська церква хоче гарантій, що 127 румунських громад матимуть можливість відправляти службу своєю мовою. Це легко вирішити. Ніхто не планує змінювати мовну практику в громадах. Треба офіційно це формалізувати, щоб у інших церков відпали острахи.

Румунська і Кіпрська церкви говорять, що в Україні поки що немає єдності. На сьогодні до ПЦУ з Московського патріархату перейшли 400 громад. Це небагато, але процес стримується штучно. Вплив РПЦ заважає остаточному возз'єднанню. Спочатку говорили, що треба дочекатися томосу, тепер радять чекати визнання. Священикам нав'язують, що після виборів політика держави зміниться, і треба буде переходити назад.

Перехід значно пожвавило б приєднання до Української церкви єпископів Московського патріархату. Але на сьогодні це зробили тільки двоє (Симеон Шостацький та Олександр Драбинко. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «До Помісної церкви України приєдналися 400 громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі