понеділок, 24 березня 2008 15:11

До 2050 року нас буде 36 мільйонів

Українська нація старіє. Навіть якщо зменшимо смертність, потенціал демографічного зростання в Україні вичерпано, кажуть експерти. Із середини 1960 років минулого століття рівень народжуваності не забезпечує відтворення поколінь.

Нині в Україні 5-річних дівчаток менше, ніж 75-річних жінок. Така ситуація спостерігається й у Європі. Але там вона компенсується постійним припливом мігрантів.

Голова Національної ради з питань охорони здоров"я населення Микола Поліщук, 63 роки переконаний, що основною причиною нашої демографічної кризи є нехтування здоров"ям, зокрема пияцтво.

— Різниця в тривалості життя українських чоловіків і жінок — 12–14 років, — аргументує він. — У країнах, де люди вживають алкоголь, приблизно така сама картина. Наприклад, у питущій Франції — 7–8 років. А ось у малопитущому Ізраїлі — 3–4 роки. Потрібні дієві регуляторні механізми влади щодо збереження здоров"я нації. А це — обмеження реклами, часу та місць продажу алкоголю.

Директор інституту демографії та соціальних досліджень Ела Лібанова, 55 років, підтримує ініціативи Миколи Поліщука. Але переконана — суттєво на демографію це не вплине.

— Ми дожили до того, що багато людей вже нічого не хочуть — ані працювати, ані народжувати дітей чи піклуватися про своє здоров"я. Смертність вища в урбанізованих областях України. Урбанізація — одна з причин падіння народжуваності. Адже сільська жінка народжує більше дітей, ніж мешканка мегаполісу.

Демографи вбачають у кризі й суто економічні причини. Раніше багатодітній родині було простіше. Багатодітність забезпечувала старість батьків. Нині все навпаки. Виховання дітей дороге, а допомоги від них на старість не так уже й багато, каже Ела Лібанова. Велика кількість робочих рук у сім"ї не є запорукою її економічного добробуту.

— Ще століття тому жінка була сконцентрована на внутрішніх сімейних інтересах. Сьогодні в неї чимало інших — кар"єра, власна професійна діяльність тощо. На жаль, репродуктивна діяльність суперечить цим інтересам. Біологічна ж потреба в дітях цілком задовольняється однією-двома. Я песимістично дивлюся на перспективу стрімкого підвищення народжуваності в Україні. Цього не станеться, — вважає експерт.

Проте демографічна криза триває вже давно. Зниження народжуваності в нашій країні розпочалося з 1953 року. Однак з 2001-го спостерігається невелике зростання. Втім, демографи не радять очікувати дива й прогнозують: до 2050 року нас буде вже 36 млн.

Зараз ви читаєте новину «До 2050 року нас буде 36 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі