четвер, 16 вересня 2010 07:31

"Держава бездумно тринькає потенціал"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У рейтингу конкурентоспроможності, який складає Світовий економічний форум, Україна за рік втратила п"ять позицій й опинилася на 89-му місці. Найбільш конкурентоспроможною країною визнали Швейцарію.

Причина падіння — в масштабній корупції, вважає економічний експерт Борис Кушнірук, 44 роки.

— Як можуть зростати можливості для інвестицій та ведення бізнесу, якщо країна залишається однією з найкорумпованіших? Чомусь у такій самій кризовій Польщі обсяг виробництва торік зріс, а в нас — упав. І так буде доти, доки корумповані бюрократія і політичні еліти не припинять провокувати перехід бізнесу в тінь.

— Жоден уряд не приділяв належної уваги розвитку конкурентних переваг, — зазначає економіст Віктор Лисицький, 65 років. — Країни, які піднімалися в останні півстоліття, зосереджувалися на розвитку невеликої кількості галузей економіки. Скажімо, японці билися за бурхливий розвиток суднобудування і питання імпорту ресурсів — вугілля, руди тощо. Конкурентні переваги України — агропромисловий комплекс, суднобудування, рибна промисловість, вища технічна освіта. Їх треба розвивати насамперед. Але держава бездумно тринькає потенціал. Інженерів відпускаємо працювати за кордон. Молока ввозимо більше, ніж експортуємо. А риби закуповуємо на 500–600 мільйонів доларів щороку, хоч маємо 3 тисячі кілометрів берегової лінії.

Молока ввозимо більше, ніж експортуємо

Формально конкурентоспроможними є низькотехнологічні галузі виробництва, стверджує заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин Валерій Новицький, 47 років:

— Це передусім металургія. Неефективним, але конкурентоспроможним є вирощування соняшникових і технічних культур, таких, як рапс. Ці рослини руйнують ґрунти, але Україні нав"язали це виробництво.

Конкурентоспроможними можуть стати інформаційно- і наукомісткі галузі. Україні достатньо обрати три макропроекти і в подальшому зробити їх локомотивами економіки. Це можуть бути технології напилювання, створення нових матеріалів, які базуються на вуглеці, розвиток генної інженерії, розробка нових технологій зварювання, зокрема біозварювання.

Естонія піднялася найвище із пострадянських країн

Конкурентоспроможність національних економік експерти оцінюють за 110 показниками. Із них 12 критеріїв — основні: інституції, інфраструктура, макроекономічне середовище, здоров"я та шкільна освіта, вища і професійна освіта, ефективність товарних ринків, ринок праці, розвиненість фінансових ринків, рівень технологічного розвитку, обсяг ринку, рівень розвитку підприємств та інновації.
Із пострадянських країн найвище місце у рейтингу посідає Естонія — 33-тє. Росію, яка має 63-тю сходинку, випереджають Литва, Азербайджан і Латвія.

Зараз ви читаєте новину «"Держава бездумно тринькає потенціал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі