пʼятниця, 07 грудня 2012 09:06

День утримання Януковича коштує два мільйони гривень

Верховна Рада ухвалила бюджет 2013 року. На утримання Адміністрації президента передбачено 302 млн грн, Верховної Ради — 876 млн, Кабміну — 274 млн. Цього року на фінансування органів влади витратили приблизно стільки ж.

— Насправді на президента цього року витратили більше, ніж прописано в бюджеті. За нашими розрахунками, лише на закупівлі для глави держави офіційно пішло близько 600 мільйонів бюджетних гривень, — пояснює 44-річний Олексій Шалайський, редактор сайту "Наші гроші", що відстежує бюджетні витрати. — Тобто в підсумку президент отримує з народної казни близько 2 мільйонів гривень на день. Коли спілкуєшся з людьми, які ці гроші витрачають, вони переконані, що все роблять правильно. Ось, мовляв, покриття для даху — воно ж потрібне? Потрібне. Дорога, щоб Янукович по-людськи доїхав на полювання? Потрібна. Але на тлі зубожіння країни це шокує. Вони навіть не розуміють, чому люди обурюються.

Головна проблема розподілу коштів для влади — товари та послуги закуповують дорожче, ніж це насправді коштує, — продовжує експерт. — Це стимулює корупцію на всіх щаблях влади, які торкаються цих грошей. Але нам кажуть: "Ну, вкрали вони. Але ж дорога є, будинок є, альтанка є. Людям, які розподіляють ці кошти, треба ж на щось жити".

Реальні кошти на своє утримання влада ховає в різних бюджетних рядках і статтях, пояснює Шалайський. Тобто остаточні суми в рази більші, ніж заявлені у статтях бюджету. Наприклад, окремим питанням у бюджеті 2012 року стояла елітна лікарня "Феофанія". Вона обслуговує всі органи влади, але проходить за статтею "Охорона здоров'я". На цю лікарню пішло 200 млн грн. А будівництво альтанки в карпатській резиденції президента проходило за наказом міністра житлово-комунального господарства.

— Отже, через розпорошеність фінансування органів влади по всьому бюджету, підрахувати реальні суми витрат на владу досить складно, — говорить Олексій Шалайський. — Воно спеціально так робиться. Щоб пересічна людина не могла ткнути владу носом у текст бюджету.

Скоротити бюджет можна й потрібно, адже український президент має шість-сім заміських резиденцій, вважає Шалайський. Інші глави держав обходяться однією-двома.

— Головне, щоб бюджет інакше будувався, — каже. — Люди мають сісти і сказати: ми маємо, приміром, 100 мільйонів. Порадьмося, що можемо на них зробити, щоб було дешево і якісно. І тоді вони і будівельників дешевших знайдуть, і зроблять відкриті тендери. Решту можна витратити на створення нових підприємств, щоб запрацювала економіка. А в нас людина каже — хочу вертоліт. Хто має? Друг наш має. Купимо. Так 95 відсотків тендерів виграють близькі до влади бізнесмени. Вони отримують гроші, наймають треті фірми, які все роблять, а різницю забирають собі. Так на ремонтах та будівництві доріг у кишенях осідає десь половина грошей. В інших сферах — близько 30 процентів. Зараз узагалі ухвалили закон, за яким тендери для держпідприємств не потрібні. Можуть собі призначати такі суми, які самі хочуть.

— Бюджет у нас жорсткий, — каже заступник голови бюджетного комітету нардеп-"нунсівець" Павло Жебрівський, 50 років. — Але жорсткий він для громадян, а не для влади, що, наприклад, продовжує вливати кошти в своїх любимчиків — силові структури.

Утримання органів влади можна було б скоротити на 20%, вважає Жебрівський.

— Влада має починати економити із себе, — каже. — Тоді й суспільство сприйняло б політику затягування поясів. А вивільнені кошти спрямувати на пріоритети, що змінять структуру економіки — наукомістке виробництво, енергоощадні технології, реформу комунального господарства. Це дасть поштовх економіці. Інакше, ми не виліземо з постійної кризи.

Зараз ви читаєте новину «День утримання Януковича коштує два мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі